fbpx

МЦ Дерма София - ул."Бяло поле"№3, Бизнес Център Комфорт - ет. 2

Кожата през бременността

Физиологичните промени се дължат на изменения в хормоналния, съдовия, метаболитния и имунологичния статус на бременните жени. За тях е валидно правилото, че засягат по-голямата част от бременните, често се изявяват рано в хода на бременността и обикновено преминават след раждането.

Д-р Данчева – публикация в “Чакам бебе” – Ръководство за всеки етап от бременността

Основните фактори, отговорни за развитието на кожните промени по време на бременността са:
• Повишаването на нивата на циркулиращите хормони;
• Увеличението на вътресъдовия обем;
• Компресията от растящия фетус.

Възникващите по време на бременност кожни промени са два основни вида:
■ Физиологични
■ Специфични

Физиологичните промени се дължат на изменения в хормоналния, съдовия, метаболитния и имунологичния статус на бременните жени. За тях е валидно правилото, че засягат по-голямата част от бременните, често се изявяват рано в хода на бременността и обикновено преминават след раждането. Такива са:

Хиперпигментациите
Това е най-честата кожна промяна по време на бременност, като обичайно се изявява през първия триместър. По-изразена е при жените с тъмна кожа. Хиперпигментацията може да бъде генерализирана, но по-често е локализирана (в около 40% от случаите). Засягат се: лицето, мамилите, областта около пъпа, аногениталната област, аксилите, вътрешната част на бедрата. Тънката линия от пъпа към пубиса, наречена Linea alba, която е невидима по принцип, се пигментира при около 75% от бременните и се означава като Linea nigra. Обикновено след раждането хиперпигментацията преминава спонтанно. Хиперпигментациите по лицето са познати като мелазма, хлоазма или маска на бременността. Най-характерна е центрофациалната мелазма, засягаща челото, бузите, горната устна и брадичката. Тя е представена от сиво-кафяви, слабо отграничени петна. Промените обичайно настъпват след трети лунарен месец и регресират в постпарталния период, но понякога могат да персистират или да се влошат след излагане на слънце. Превенцията включва избягване на слънчева светлина и подходяща слънце-защита, а лечение се прилага след раждането и дори след приключване на лактацията. Освен при бременност, мелазма може да се наблюдава и при прием на орални контрацептиви или антиконвулсанти.

Съдови промени
Друга група физиологични промени са съдовите — съдови звезди (или nevi aranei), разширени вени и венозни телеангиектази, които са резултат от застоя в кръвоносните съдове.
Spider телеангиектазии (паяковидни невуси). Те се наричат още spider angiomas, spider nevi или nevi aranei и засягат приблизително 60% от бременните с бяла кожа. Разпознават се по типичната точковидна централна червенина, отговаряща на дилатирана арте-риола с радииращи капиляри (наподобяват формата на паяк). Те се появяват в края на първия триместър В областта на лицето, врата, мишниците и ръцете. Броят им се увеличава в хода на бременността, като обичайно преминават няколко седмици след раждането.

Еритем на дланите и стъпалата. Палмарният еритем се появява през първия триместър заедно със spider телеангиектазиите. Той може да бъде локализиран в областта на дланите, възглавничките на пръстите или да е под формата на дифузно зачервяване на вътрешната повърхност на ръцете.

Разширени вени и венозни телеангиектазии се появяват след втория месец на бременността при около 40% от жените. Хормоните водят до повишена чупливост на еластичните влакна на съдовите стени, а нарастващата матка притиска тазовите и коремните съдове и увеличава венозното налягане. Измененията обикновено отзвучават след раждането. Профилактиката на разширените вени включва: движение, лека гимнастика, носене на специални еластични чорапи през последните месеци на бременността, хладни душове на краката и лечение чрез положение (т.е. поставяне на краката в позиция по-висока от нивото на таза, 2-3 пъти дневно по 20-30 минути).

Вазомоторна нестабилност.
Тя е често срещана и включва редуващи се епизоди на бледост, зачервяване на лицето, усещания за топлина или студ, дермографизъм, cutis marmorata (прозираща синкава паяжина на повърхностните кръвоносни съдове) на долните крайници при излагане на студ. Могат да се наблюдават хиперемия и хиперплазия на гингивалната мукоза (венците).

Стрии
Стриите се срещат при 60-90% от жените. Наи-важните рискови фактори за тяхното образуване са млада възраст на майката, наддаването на тегло по време на бременността и висока телесна маса на новороденото, както u фамилна анамнеза за стрии. Стриите се явяват особено през последните три месеца на бременността. Засягат гърдите, корема, външната част на тазовата област и вътрешната повърхност на бедрата. В началото пресните стрии имат червеникав или синкавочервен цвят с атлазен блясък, а по-късно придобиват порцеланово бял цвят. Важен фактор за предпазването от образуване на стрии са масажите на кожата с подхранващи кремове, носенето на еластични колани и гимнастика. При вече образувани стрии трябва да се обърнете към лекар-дермато-лог за съответното лечение (масажи, процедури обновяващи и излющващи кожата – различни видове пилинг, мезотерапия, хирургическа намеса).

Molluscum fibrosum gravidarum
Представляват множествени малки, кожни, фиброзни, педункулирани, слабо пигментирани полипи, локализирани в кожните гънки – шията, аксиларните и ингви-налните гънки, както и под гърдите. Те се появяват през втората половина на бременността и често намаляват размерите си след раждането, фибро-мите са резултат на хормоните на бременността, но обикновено повечето от тях претърпяват спонтанно, обратно развитие. Ако това не стане, се отстраняват от дерматолог, след раждането, с козметични методи.

Бенки
Могат да се появят нови, а може старите да се уголемят и потъмнеят от бременността. Ако забележите бенка, която се е изменила, потърсете консултация с лекар.

Промени на кожните придатъци
■ Коса
По време на бременността цикълът на космите се променя, като по-малко кос-мени фоликули преминават от фаза ана-
ген във фаза телоген. ТоВа води до сгъстяване на косата. Космените фоликули и по тялото се увеличават на брои и размери, особено в областта на лицето, като този хирзутизъм е обратим в рамките на три месеца след раждането. В постпарталния период косата на скалпа навлиза в продължителна фаза на телоген, което води до увеличен косопад, който започва две до четири седмици след раждането и продължава три-четири месеца. След това, растежът на косата се възстановява напълно в рамките на 6 до 15 месеца.
■ Нокти
Те растат по-бързо по време на бременността.
■ Потни и мастни жлези. Активността на мастните жлези, особено 8 областта на лицето, се увеличава през третия триместър и обикновено кожата на лицето е по-мазна, докато кожата на тялото е значително по-суха по време на бременност. При около половината от жените мастните жлези в областта на аре-олите на гърдите се увеличават и изглеждат като надигнати кафяви папу-ли. Те търпят обратно развитие след раждането. Потните жлези са с повишена активност, което води до хипер-хидроза (засилено потоотделяне).

„Сияеща” кожа: повишеното кръвно налягане през бременността се отразява и на наи-фините капиляри под повърхностния слой на кожата. В допълнение хормоналните промени омазняват кожата, а резултатът е здравословният и блясък. Сърбежи по кожата – появяват се наи-често в третия триместър при около 20% от жените, когато кожата е силно разтегната. Не е болестно състояние. Силното чесане може да влоши състоянието на кожата, затова не го правете. Говорете с дерматолог, за да Ви препоръча подходящ лосион.

Запомнете
Ако имате заболяване на кожата, незабавно се консултирайте с дерматолог и не прилагайте самолечение!

Специфични дерматози
Полиморфен обрив на бременността Под това наименование са обединени група изменения, представени от неспецифични папули или екзематозни промени по тялото. Честотата на PEP е между 0.4 и 0.8%, като в 57.5-70% от случите е при първа бременност и възниква предимно през третия триместър. Обривите често са сърбящи, дисеминирани и започват от долната част на корема. Областта около пъпа обикновено не е засегната, а лицето, дланите и стъпалата – само в редки случаи. Често ранен симптом е интензивният сърбеж. Промените претърпяват спонтанно обратно развитие в рамките на няколко седмици след раждането. Атопична екзема ι ia бременността ТоВа е най-честата дерматоза, като в 76% от случаите се изявява през първия и втория триместър на бременността. Само 21% от жените имат лична анамнеза за атопия. Могат да бъдат засегнати всички части на тялото. Акнето – отново виновни са хормоните. При някои жени, увеличеното производство на мастните жлези води до поява или изостряне на вече съществуващо акне. При други, кожата става по-суха и мека. Имайте предвид, че кремоВете с ретинол, които се предписват за лечение на акне, не са подходящи по Време на бременност. Консултацията с дерматолог преди използване на такъв вид козметика е задължителна. Pemphigoid gestationis (PG) ТоВа е рядко срещано авто-имунно заболяване на кожата, което е имунологично сходно с булозния пемфигус, но се изявява само по време на бременност или на постпарталния период. Честотата е около една на 7000 бременни. Интрахепатална холестаза на бремеι ността. Честотата й е между 0.02 и 2.4%. Етиологията вероятно е свързана с холестатичния ефект на половите хормони и техните метаболити при генетично предразположените жени. Изявява се през третия триместър на бременността със сърбеж през нощта. Кожните лезии са резултат от разчесване и се наблюдават в една трета от случаите. При това състояние е нарушен синтезът на жлъчни киселини. Impetigo herpetiformis. Това е рядко състояние, което не е свързано нито с бактериална, нито с херпесна инфекция. Най-често възниква при първа бременност през третия триместър. Характерни са симетричните, еритематоз-ни участъци, локализирани първоначално в гънките, по чиито ръбове се развиват стерилни пустули. Често има повишена температура, гадене, повръщане, диария.

Промените: Какво можете да направите?

Голяма част от изброените промени са неизбежни. ПоВе-чето изчезват от само себе си след раждането, но винаги е добре да се погрижите това наистина да стане. За хиперпигментациите се препоръчва ежедневно използване на слънцезащитни кремове и избягване на прякото излагане на слънце. Задължително използвайте слънцезащитни продукти с фактор 50 и ограничете разходките в интервала 10-16 часа. Не използвайте избелващи продукти против тъмните петна по време на бременността. Обикновено те са вредни за бременната жена. Оставете лечението за след раждането, сега обърнете внимание на профилактиката. Колкото до съдовите промени — те могат да се повлияят от контролирането на теглото и повишаването на активността — повече дВижение и умерено спортуване.
Стриите: хубаво е да се използва подходяща козметика против стрии, както и да се носят колани и бельо за бременни. Важен фактор за предпазването, от образуване на стрии, са масажите на кожата с подходящи кремоВе, носенето на еластични колани, както и гимнастиката. При вече образувани стрии трябва да се обърнете към лекар-дерматолог, който да приложи съответното лечение (масажи, процедури обновяващи и излющващи кожата, различни видове пилинг, мезотерапия, хирургическа намеса). За справяне със сухотата на кожата е хубаво да се използват богати хидратанти за цялото тяло.

Козметика за бременни
Най-добре е да употребявате само продукти, на които изрично е посочено, че са за бременни. И не по-малко важен е здравословният начин на живот. Затова осигурете си:
• Достатъчно сън – спокойният и достатъчен сън през бременността е един от най-добрите начини за поддържане на добра и здрава кожа. Хубавото, отпочинало лице е здраво лице и това важи в пълна сила, когато жената е бременна, защото тогава се уморява лесно;
• Почиствайте кожата и я овлажнявайте често – понеже кожата е по-суха от обикновено през бременността, така ще помогнете за съхраняването на водата в нея;
• Пийте Вода – водният баланс в тялото трябва да се поддържа. Това засяга тургура на кожата;
• Усмихвайте се и бъдете щастливи.

Кави процедури може да си позволи бременната жена
Обичайните проиедури като почистване на лице и кола маска са безопасни. Електрокоагулации, филъри с хиалуронова киселина, мезотерапия — не са противопоказни, но съпътстващата ги болка, може да се окаже излишен стрес за бременната жена. Процедури с лазери, фотоепилация, солариум, ботокс са абсолютно забранени по време на 9-те месеца и кърмене.

Още статии: