МЦ Дерма София - ул."Бяло поле"№3, Бизнес Център Комфорт - ет. 2

Хламидия – симптоми и лечение, тестове за хламидии

При мъжете се проявява главно като уретрит (негонококов, абактериален или постгонококов), а при жените – като мукопурулентен цервицит, ендометрит и тазово-възпалителна болест, чиито последици са стерилитет и възможност за заразяване на плода по време на раждане.

Причинител

Хламидия Трахоматис (chlamydia trachomatis)
Хламидиите са вътреклетъчни микроорганизми със сферична форма, които имат характерен цикъл на развитие. Различават се две специализирани форми: едната е инфекциозна, метаболитно инертна и се означава като елементарно телце, а другата е вътреклетъчна, способна да се дели и се означава като ретикуларно телце.

Честота и възрастово засягане

Хламидиалните инфекции заемат първо място в света по честота и обикновено засягат хората в полово активна възраст.
Най-честите възрастови граници са 25-45 години за мъжете и 20-30 години за жените. Относително дългият инкубационен период и асимптоматичното носителство са причина за големия брой контаминации.

Инкубационен период

Инкубационният период е трудно да бъде определен в близо 80% от случаите, но обикновено продължава от 4 до 15 дни, през което време пациентите са контагиозни и това има съществено епидемиологично значение

Рискови групи

Основна рискова група са пациенти с множествени сексуални партньори и тези с гонорея – трипер.
Асимптоматично носителство – без клинична проява се установява при 15-20% от инфектираните мъже и до 65% от инфектираните жени.

Симптоми

Протичането на хламидиалната инфекция е твърде разнообразно и нетипично.

Подострият уретрит е най-честата изява и се установява в > 50% от инфектираните мъже. Изолирана сутрешна капка от уретрата и повишена чувствителност или парене се отбелязват в 20% от случаите. Пациентът може сам да допринесе за поддържане на секрецията чрез често изтискване на канала. В близо 15% клиниката се характеризира само с болков синдром без уретрална секреция.

Остър уретрит, неотличим от острия гонококов, се отбелязва в не повече от 5% , а инкубационният период е обикновено много кратък (1-2 дни).

Асимптоматичното носителство се установява в 15-20% от инфектираните.

Усложнения при мъжете най-често са резултат от нелекуван или неправилно лекуван уретрит, но не се изключва и появата им без данни за такъв.
Епидидимитът е рядко двустранен, среща се при млади индивиди и се счита за ключов момент в патогенезата на постхламидиалния стерилитет.

Простатити също не са редки, могат да протичат подостро или хронично и да бъдат съпроводени с болки и парене при еякулация, а понякога и с хемоспермия – кръв в спермата.

Независимо от липсата на специфични клинични прояви, хламидията при жените могат да засегнат всички отдели на гениталния тракт и да причинят тежки и непоправими промени в него.

Най-честият клиничен белег е изолирано влагалищно течение.
Само в 10% инфекцията се проявява като подостър вулвовагинит с различно изразени по степен секреция, сърбеж, парене и диспареуния-смущения в уринирането.

Усложненията при жените са сериозни. За разлика от остро протичащите салпингити-възпаления на маточните тръби, хроничното и безсимптомно развитие на инфекцията в горните отдели на гениталния тракт води до стерилитет.

Хламидиалната инфекция може да причини и конюнктивит-възпаление на конюнктивата на окото, артритни прояви, перикардит, мононеврити, фарингит, стоматит, глосит и проктит.

Инфектираната и нелекувана майка може да предаде инфекцията на новороденото дете в периода на раждане, при което да се развие конюнктивит, ринофарингит и/или пневмонит и интерстициална пневмония.

Диагностика

Освен клиничната картина и анамнестичните данни за поставяне на диагнозата е необходимо извършването на лабораторни тестове, откриващи хламидиална ДНК или антигени в секрети от уретрата (при мъжете) и цервикалния канал на матката (при жените), а също и в урина.

Лечение

Провежда се основно с антибиотици за период от 7 до 14 дни в зависимост от тежестта на протичане.
Подобно на другите полово предавани болести, за постигането на максимален терапевтичен ефект е необходимо едновременното лечение на всички партньори. Контролното изследване се извършва на втората и четвъртата седмица след края на терапията със същия тест, с който е поставена диагнозата.

Профилактичните изследвания имат съществено значение за своевременното откриване и лечение на хламидиалната нфекция.

Не провеждайте самолечение!

За повече информация, преглед или консултация и изследване, запишете час при  Д-р Ася Данчева тук