МЦ Дерма София - ул."Бяло поле"№3, Бизнес Център Комфорт - ет. 2

Дерматит/Екзема

В съвременната дерматология, понятията дерматит и екзема са идентични и взаимозаменяеми. Буквалният превод на „дерматит“ означава – възпаление на кожата.

Какво е дерматит/екзема?

Екзема или дерматит е понятие, което  се отнася за група възпалителни състояния на кожата.

Един на всеки пет човека, е засегнат от някаква форма на дерматит, в някакъв етап от живота си. Причините водещи до появата на дерматит са различни и многобройни.

 

 

 

 

 

Според протичането си, дерматитът може да бъде: остър, хроничен или и двете!

  • Остра екзема (дерматит) представлява внезапно появил се и бързо разпространяващ се червен обрив, при който често се наблюдават оток на кожата и везикули (мехурчета).
  • Хронична екзема (дерматит) представлява наличието на отдавна установена зона на свръхчувствителност и лесна раздразнимост на кожата. Често в засегнатият участък, кожата е втвърдена, задебелена (лихенификация), грапава, със следи от разчесване (екскориации).

Познати са различни форми на дерматит, едни от най-често срещаните са:

  • Атопичен дерматит – преобладаващ в детска възраст. Представлява алергично заболяване, при което наследствените фактори имат съществена роля; често има медицинска история за астма или алергичен ринит в семейството. (виж Атопичен дерматит)
  • Иритативен контактен дерматит – възпалителна реакция на кожата спрямо агресивни химчни вещества (иританти). Развива се неалергична възплителна реакция на мястото на контакта с химичното вещество. Чести иританти: прахове за пране, миещи средства, масла, органични разтворители и др.
  • Алергичен контактен дерматит – при контакт със вещества (алергени), към които повечето хора не са алергични. У сенсибилизирани (алергични) хора, се развива алергична възпалителна реакция на кожата. Чести контактни алергени са: никел, хером, оцветители, химикали в гумата и др.
  • Нумуларен дерматит – хронично възпаление на кожата, с неясен произход, най-често засяга средната възраст. Представя се с нумуларни/монетообразни плаки (с големината на монета). При деца, атопичният дерматит може да се представи като монетообразни плаки.
  • Дисхидроза/дисхидротична екзема/ помфоликс – pompholyx (от гр – мехур). Вид дерматит, характеризиращ се с везикули (мехурчета) по дланите на ръцете, пръстите, понякога и стъпалата. Засяга хора между 20 и 40 годишна възраст. Причината е неизвестна, провокиращите фактори включват алергени, иританти, психически и физически стрес.
  • Себореен дерматит/пърхот – хронично рецидивиращо състояние на кожата, характеризиращо се със засилена мастна секреция, съчетано с дразнещото действие на токсичните субстанции, отделяни от  гъбичката Malassezia furfur (pityrosporum ovale). Предполага се и нарушение в имунната защита. (виж Себореен дерматит)

Съществуват и много други форми на дерматит.

Провокиращ фактор за екземата, който може да даде начален тласък на заболяването или да го вложи е психо-емоционалнният стрес! Точните причини за това явление все още на са докрай установени, но се предполага потискане на нормалните имунни механизми.

Какво е лечението при дерматит/екзема?

В терапията се използват различни по сила кортикостероиди, емолиенти, в някои случаи антихистамини, локални антибиотици и други противовъзпалителни и физични средства. При по-тежките случаи се прилага системна терапия.

Често екземата остава дългогодишен проблем за много хора.

В такива случаи, основно при лечението на екзема е установяването на дългосрочен контрол на състоянието! Това започва с информирането на пациентите относно същността и хода на заболяването им. Обучение на пациентите относно мерките, които трябва да взимат, ситуациите, които задължително трябва да избягват и най-вече, установяването на строг самоконтрол на пациентите относно, назначените им от дерматолог, терапия и указания.

Още статии: