МЦ Дерма София - ул."Бяло поле"№3, Бизнес Център Комфорт - ет. 2

Оформяне на скули с филъри

В началото на своята практика като естетичен дерматолог си задавах въпроса:
„Ами ако на това лице не му отиват скули?“….. и след многото процедури по оформяне на скули с филъри стигнах до извода:
„Няма лице на което да не му отиват скули!!!“
По-малки или по-големи, по-медиално разположени или по-латерално, скулите са разковничето в подмладяване на лицето.

Д-р Ася Данчева,
естетичен дерматолог София

Лицето се разделя на три части и съотношението между тях диктува усещането за красотата.
Трите доминиращи скелетни елементи, отговорни за възприемането на красотата, са:

Нос – Скули – Брада
Всичките те притежават характеристики, които формират естетическите особености на красивото и хармонично лице или на непропорционалното.

Анатомия на стареенето на лицето
С напредване на възрастта лицето губи определени обеми в резултат на миграция на мастните депа, отпускане на лигаменти, промяна на костните структури и гравитацията. Загубата на обем в областта на медиалната част на скулите под очите и снижаването на латералната скула придава на лицето уморен и измъчен вид, назолабиалните гънки се изострят, ъглите на устните увисват, долните клепачи изглеждат отпуснати, очите уморени и тъжни.

Защо оформянето на скулите е толкова важно

Възвръщането на обемите в средната част на лицето е крайъгълен камък в подмладяване на лицето. Възстановяването на обема в тези зони и оформянето на скулите възвръща младежката V образна форма на лицето, играе основна роля в подкрепата на долния клепач, повдигането на долната част на лицето, изглаждането или подобряването на назолабиалните гънки, повдигане на ъгъла на устните и подобряване на лицевите пропорции.

Скулите трябва да имат подходяща форма и размер според индивидуалните особености на всяко лице.

Много често пациентите идват при мен с желанието за корекция и попълване на назолабиалните гънки /НЛГ/, но те всъщност нямат НЛГ, те имат сянка от свличането на меките тъкани в областта на медиалната скула. В тези случаи е достатъчно попълването и възстановяването на обема на тази част от скулите, за да бъдат заличени НЛГ и повдигнат ъгъла на устните. Ако НЛГ се дължат на загубата на обем в средната част на лицето, попълването само на НЛГ, няма да промени и придаде на лицето Ви по-младежки вид, а само ще заличи две бръчки.

Винаги преди процедура Вашият лекар ще направи оценка на лицето Ви и на начина на стареенето му, за да избере най-подходящата процедура за възвръщане на младежкия вид на Вашето лице.

Доверете се на преценката на Вашия лекар!

Скулите могат да бъдат коригирани хирургично с помощта на постоянни импланти, но ако не искате да се подлагате на хирургическа интервенция или Ви плаши крайният резултат, който е постоянен, то тогава за Вас са подходящи дермалните филъри

Подходящи филъри за скули

Запълването на липсващи обеми в областта на скулите става с помоща на дермални филъри с висок вискозитет и еластичност, което осигурява трайност на процедурата 1 – 1,5 – 2 години.

Ако Вашето лице е слабо и Вие сте млад човек, тогава може да изберете филър с хиалуронова киселина.
Хиалуроновата киселина придава обем чрез свързване на множество молекули вода. Ефекта ще бъде прекрасен, лицето ще възстанови обема и формите и ще изглежда по-младежко…виж Хиалуронови филъри

Ако Вашето лице е по-пълно, кръгло, имате склонност към отоци, подуване или подпухване или сте на повече от 40 години, тогава може да изберете Радиес.
Радиес не свързва вода, няма риск лицето Ви да изглежда бухнало. Радиес ще възстанови обема веднага, както и хиалуроновият филър, но Радиес и ще стимулира синтеза на колаген, който след 40 години постепенно намалява в организма. Ефекта е естествен и траен…виж Радиес филър за обем

Количеството филър необходим за постигане на крайният резултат зависи от загубата на меките тъкани и желаният обем на скулите.
Желателно е да се започне с по-малки количества продукт /дори и да не бъде постигнат желаният резултат/, за да се даде възможност на филъра да се разпредели равномерно в тъканта, да се намали риска от травмиране и притискане на околните тъкани, както и да се получи по-естествен резултат.
Количество от 0.5 – 1 мл на страна е разумно за първа процедура.
След период от 1-2-3 месеца, ако има нужда от повече обем и продукт, процедурата може да бъде повторена.

Тази процедура е подходяща за мъже и жени както и за всички възрасти.
Оформянето на скули при жените включва създаване на обем и в медиалната и в латералната част на скулата.
Оформянето на скули при мъжете включва само възстановяване на обема в областта на медиалната скула.
Оформянето на скули при по-млади пациентки цели създаването на по-женствени форми.
Оформянето на скули при по-зрели хора цели и заличаване на признаците на стареене.

Как се извършва процедурата оформяне на скули

Ще бъде направена оценка на Вашето лице в седнало положение, ще бъдат обсъдени зоните, които ще се попълват, ще бъде избран подходящия за Вас продукт, ще Ви бъде обяснено какво да правите след процедурата. Ще бъде поставена локална упойка под формата на крем или ще бъде направен инжекционен нервен блок, ако желаете.

Филърът в зоната на скулите се поставя най-често дълбоко върху костта или в дълбока дерма с игла или с канюла. Само няколко убождания от всяка страна са достатъчни за желаната форма и обем.

Може да има лека болезненост, чувствителност, подуване, които изчезват в рамките на няколко дни. Понякога може да се появи синина, която да обхване и зоната под очите, но обикновено е незначителна и лесно се скрива с грим.