fbpx

МЦ Дерма София - ул."Бяло поле"№3, Бизнес Център Комфорт - ет. 2

Ботокс за корекция на мимически бръчки

Ботулиновият токсин се продуцира и добива по естествен път от специфичен вид бактерии. Повече от десетилетие ботулиновият токсин се използва от невролози при възрастни и деца за лечение на мускулни крампи на лицето и врата. Използват го и очни специалисти при случаи на кривогледство и двойно виждане.

Механизмът на действие на ботулиновия токсин

Ежедневно ние правим множество гримаси – от гняв и раздразнение с  намръщване или от приятни емоции с усмивки. Тези гримаси са резултат от съкращаването и отпускането на определена група мускули, наречени мимически. Ботокс е невротоксин, който блокира освобождаването на ацетилхолин А. Той активира мускулите чрез предаване на нервния импулс от неврона към мускула. По този начин мускулът остава в състояние на трайна релаксация-т.е. не се съкращава. За козметични цели  Ботокс се инжектира в съответната мускулна група, за да доведе до релаксация  и изглаждане на вече съществуващи бръчки и предотвратява появата на нови в тази област.

Ботокс зони на приложение

Процедурата

Разтворът се инжектира в мускула с помощта на много финна игла спринцовка. След инжектирането Вие трябва да останете в изправено положениеза няколко часа ( 3 – 4 часа ) без да масажирате мястото. Можете да помогнете за добрия резултат като свивате и отпускате инжектираните мускули няколко часа след процедурата. Ако Ви се налага употреба на антибиотици през следващите процедурата няколко дни, обърнете се към вашия лекар, за да ви посъветва за подходящ такъв.

Ефектът от инжекцията ще стане видим до няколко дни (2-7-14 дни). 3а да се постигне желания от вас резултат е необходима обикновено една процедура и само в редки случаи две. Все пак е желателен контролен преглед 2 седмици след процедурата и преценка на ефекта. Ефектът от процедурата продължава около 4-6 месеца. За трайни резултати се препоръчват 2-3 процедури годишно, като всяка следваща Ви осигурява по-дълготраен резултат.

 • Нежеланите прояви са редки. Най-често е посиняването около точката на инжектиране. Това се случва в 3-10% от случаите и отминава до няколко дни.

 

 • Може да се наблюдава също и засягане и отпускане на съседни мускулни групи (птоза на клепача, птоза на вежда), което също отминава за няколко седмици. Рядко се съобщава за главоболие. В много редки случаи не се отчита ефект от процедурата.

 

 • Ако Ви предстои процедура по поставяне на ботокс на лицето за коригиране на гневните бръчки между веждите, хоризонталните бръчки на челото, бръчките “тип пачи крак” край очите или бръчките в долната част на лицето и шията, прочетете внимателно следната важна информация!!!
 • Две седмици преди процедура избягвайте употреба на аспирин, продукти съдържащи витамин Е, масло от вечерна иглика (Primula vulgaris), гинко билоба (Ginkgo biloba), чесън, вратига (Feverfew) и жен-шен. Всички те водят до намаляване на кръвосъсирването и повишават риска от хематоми.

 

 • Избягвайте Ibuprofen и алкохол 2 дни преди процедурата.

 

 • Ако е възможно, явете се на процедура с чисто лице и без грим.
 • Не масажирайте третираните зони в деня на процедурата.

 

 • Избягвайте лягането в хоризонтално положение 4 часа непосредствено след процедурата.

 

 • Избягвайте досег с топлина на третираните зони в деня на процедурата.

 

 • В деня на процедурата избягвайте активности, които причиняват зачервяване на лицето, гореща баня, сауна, фитнес и спорт, употреба на алкохол.

 

 • Внимателно може да поставяте студени компреси или лед върху третираните зони за 15 минути на всеки 2-3 часа, за да намалите дискомфорта, отока и хематомите, ако има такива до няколко дни след процедурата.

 

 • Ако има отоци и хематоми е удачна употребата на Arnica montana локално и/или през устата.

 

 • Ефекта от ботулиновият токсин по литературни данни започва 1 – 2 седмици след инжектирането и трае 2,5 до 4 – 6 месеца.

 

 • 2 седмици след процедурата посетете Вашия лекар за оценка на ефекта и за корекции, ако се налагат такива.