МЦ Дерма София - ул."Бяло поле"№3, Бизнес Център Комфорт - ет. 2

Акне – Acne vulgaris

Какво е Акне и защо трябва да му обърнем внимание? Лечение на акне.

Защото акнето е много често срещан проблем! Над 76% от младежите развиват така нареченото “смесено акне”: пъпки + комедони на цялото лице
Защото засяга предимно подрастващите [12-19 години].

Какво е Acne vulgaris
• Acne vulgaris е медицински проблем, не просто недостатък на кожата.
• Характеризира се с невъзпалителни фоликуларни папули или комедони и възпалителни папули, пустули и нодули при по-тежките форми.
• Acne vulgaris засяга областите на кожата с висока честота на мастните жлези, каквито са областта на лицето, горната част на гърдите и гърба.

6c6a964ff31522a11545a543d168981d6657a386

Каква е етиологията на Acne vulgaris
• Рядко се установява външна причина за заболяването
• Някои козметични агенти и мазила влошават акнето
• Лекарствата, които провокират акне са кортикостероиди, литиеви соли, някои антиепилептични агенти и йодни препарати.
• Някои ендокринни заболявания като конгенитална хиперплазия на надбъбречните жлези, поликистозни яйчници, при които се наблюдав хиперсекреция на андрогени, могат да тригерират развитието на аcne vulgaris
• Акнето се повлиява също от генетични фактори.

Каква е патогенезата на Аcne vulgaris
Патогенезата на аcne vulgaris е мултифакторна.

За развитието на заболяването са отговорн четири ключови момента:
– хиперкератинизация
– излишък на себумна секреция
– Propionibacterium acnes
– възпалението

Хиперкератинизация
Нарушение в кератинизацията на космено-мастния фоликул. Клетките се натрупват в отвора на пилосебацейния канал и го запушват. Себумът е “в капан” в себумните жлези – образуват се ретенционни лезии (комедони): черни точки и/или микрокисти – отворени и затворени комедони.

Излишъкът на себум е ключов фактор в развитието на acne vulgaris. Количеството продуциран себум корелира със степента и тежестта на акнето.
Себумната секреция е под хормонален контрол. Андрогените стимулират диференциацията на себоцитите и себумната продукция, докато естрогените
имат инхибиторен ефект.

Разграждане на един хормон в младежка възраст стартира процеса на повишено отделяне на себум.
При младежите под действието на ензима 5 алфа редуктаза, който е с повишена активност, разргажда тестостерона до дехидротестостерон, който е мощен стимулатор на секрецията на мастната жлеза. Резултат – излишъкът на себум. Повечето мъже и жени с акне имат нормални нива на циркулиращите андрогенни хормони.

P. acnes
Повишената себумна секреция е добра хранителна среда за размножаване на P. acnes. Хиперкератинизацията води до създаване на безкислородни условия в космено-мастния фоликул. P. acnes е анаероб – още една причина за неговото размножаване.

Възпаление
P. acnes освобождава ензими (липази ипротеази), които провокират промени в кожата и водят до: ВЪЗПАЛЕНИЕ. Формиране на възпалителни лезии: червени или бели – пустули.

Третиране на младежката кожа
Много е важно терапията на акнето да започне колкото е възможно по-рано, за дасе предотврати влошаване на състоянието 1/3 от младежите се консултират с дерматолог относно акнеичния проблем, който имат 2/3 от тях търсят съвет в аптеките.

Източник: “Да погледнем акнето при подрастващите от различни ъгли” Expanscience – Credoc – 2007
398 младежи на възраст от 13-24, които имат или са имали акне

Лечение на акне

• Ранното лечение и правилният избор на медикамент предотвратяват образуването на белези, които трудно се отстраняват впоследствие.
• Индивидуалните различия на организма определят особеностите на акнето, поради което се препоръчва лечението да бъде индивидуализирано.
• Необходима е намесата на лекар, познаващ добре както пациента, така и сложните механизми, действащи в кожата.

Кожа склонна към акне от какво имате нужда?
• Регулация на мастната секреция
• Отстраняване на натрупаните клетки
• Намаляване на бактериалната пролиферация
• Успокояване на възпалението

Митове за акнето

СЛЪНЦЕТО

Истина ли е, че слънцето помага на пъпките да изчезнат? Слънцето дава само временно подобряване на акнеичния проблем. UVB лъчите причиняват загрубяване на роговия слой, което води до задържане на себума, но имат и лек антисептичен ефект (унищожават бактериите), затова ефекта на подобрение е илюзорен. Всички акнета се влошават през есента!!

ДИЕТАТА
При повечето пациенти връзка между състоянието на акнето и диетата не съществува. Не съществува и диета, която да излекува акнето!

През 30-те до 60-те години на XX век – съществува връзка между акне и храна – “забрана” за консумация на шоколад, сладко и мазнини. Schaefer (1971) и Bendiner (1974) установяват, че ескимосите не страдат от акне, ако се хранят по традиционния за тях начин, но процентът на заболеваемост е подобен на този в западната култура, ако те емигрират в такава страна и променят стила си на живот.

Cordain и сътр.(2002) проучват популация в Папуа от 1200 души (300 от тях на възраст 15-25 години) и популация в Парагвай от 115 души (15 от които на възраст 15-25 години). Не установяват нито един случай на акне.

Извод: местните особености на храната, която е с нисък гликемичен индекс и близко родствените връзки в изолираните и затворени популации вероятно имат отношение към ниската заболеваемост от акне.

Но все пак, при някои пациенти…
Храни, богати на прости захари (шоколад, сладкиши) повишават производството на себум и неговото задържане.
Храни, богати на наситени мазнини (готвено месо, сосове, чипс, пълномаслено мляко…) също могат да провокират появата на пъпки.

Съвет: Ако забележите, че някоя храна ви действа по този начин, само тогава се налага да я изключите от диетата си или да я ограничите.

СТРЕСЪТ

Стресът и чувството на безпокойство могат да влияят в значителна степен върху акнето. Допуска се ролята им за влошаване на състоянието.

ГРИМ И КОЗМЕТИКА

Много родители са на мнение, че гримовете влошават акнето. Това е вярно ЕДИНСТВЕНО в случаите, когато гримовете съдържат вещества с
комедогенно действие. Тези съставки могат да стимулират образуването на “черни точки”. Постоянната или продължителна употреба на тежък грим също е в състояние да раздразни кожата и да влоши акнето.

Съществуват редица некомедогенни козметични средства, препоръчвани от нас дерматолозите. С тях акнето може да бъде маскирано, което от своя
страна оказва благоприятно действие върху самочувствието и осигурява по-голяма увереност всоциалния живот. Не трябва да се пропуска отстраняването на грима преди лягане.

Младежките и тяхната кожа

Младежите често споделят, че е трудно да се живее с акне. Те са твърде уязвими, точно когато формират характера и идентичността си.

Тинейджърите с акне:
– Имат ниско самочувствие
– Страх да не бъдат изключени от обществото
– Намират третирането на акнето като ежедневно бреме

Акнето като източник на социално и физиологично страдание

Тинейджърите с акне: Не трябва да забравят, че акнето е временно състояние
Пациентът с акне не трябва да се отчайва. Той не е сам и следва да се обърне към своя лекар, който е в състояние да го излекува

Още статии: