Хиалуронова киселина – хиалуронови филъри

Филърите или още наречени пълнители, са инжектируеми материали, които се използуват за различни естетични корекции, като попълване на бръчки, възстановяване на обеми и лифтинг на кожата, моделиране на лицевите контури, уголемяване на устни, заличаване на белези, подмладяване на ръцете и др.

300x300_307ba27e8b36a7a082c30f81e370e6afa299eb1eИма много различни видове филъри, като най-общо те се разделят на три групи:

1. Постоянните филъри се инжектират еднократно, съдържат неразградими от инертни (не влизащи във взаимодействие с тъканите) вещества, които остават постоянно в мястото на инжектиране, но крият голям риск от странични реакции на отхвърляне, защото това са чужди за организма субстанции

2. Временни филъри – заместващи естествената тъкан филъри остават в кожата определено време (3-6-9 месеца) и периодично се инжектират отново. Могат да бъдат на базата на колаген (от животински произход), хиалуронова киселина (от неживотински произход), собствена мастна тъкан и т.н., но с тях се постига единствено обем

3. Временни, заместващи естествената тъкан и стимулиращи образуването на собствен колаген от организма – благодарение на което се удължава и действието им във времето до 1,5 – 2 години – Radiesse, Ellanse

Хиалуронови филъри

Какво е хиалуронова киселина
Хиалуроновата киселина е мукополизахарид. Тя е основен компонент на редица органи и тъкани в човешкото тяло – съединителната тъкан на кожата, стъкловидното тяло на окото, ставния хрущял, синовиалната течност и др.

Хиалуроновата киселина в кожата
Кожата е най-големият орган в човешкото тяло, представляващ около 15% от телесното му тегло. Приблизително 50% от хиалуроновата киселина в тялото се намира в кожата. В човешкият организъм хиалуроновата киселина се синтезира от протеини, разположени в плазмената мембрана на фибробластните клетки. Разграждането на хиалуроновата киселина се осъществява от ензими, наречени хиалуронидази и се повишава в присъствието на вит В-2, излагане на ултравиолетова радиация, вируси и с възрастта.

Каква е ролята на хиалуроновата киселина за организма
Основната роля на хиалуроновата киселина е да хидратира кожата поради способността си да свързава големи количества водни молекули /хиалуроновата киселина е в състояние да свърже вода в количество, което представлява от 1000 до 4000 пъти собственото й тегло/, да повишава съпротивителните сили на кожата и да изглажда приятно повърхността ѝ. Младата кожа е гладка и много еластична, защото съдържа високи концентрации на хиалуронова киселина.

Какво се случва с хиалуроновата киселина с възрастта
За съжаление, с напредването на възрастта и в резултат от редица външни въздействия и вътрешни фактори, кожата старее и губи част от хиалуроновата киселина, колагена и елестина, което значително влошава качествата ѝ.

Днес хиалуроновата киселина – хиалуроновите филъри за нуждите на естетичната медицина се произвеждат по два начина:

1. Хиалуронова киселина от животински произход – синтезира се чрез извличане от гребен на петел, стъкловидното тяло от телешки очи, пилешки хрущял.
2. Хиалуронова киселина от неживотински произход чрез микробна ферментация и стабилизиране чрез омрежване.

В естетичната медицина хиалуроновата киселина се използва за различни естетични корекции и е най-популярният дермален филър.

За какво се използват хиалуроновите филъри

♦ корекция на контура на лицето,
♦ възстановяване на загубени обеми,
♦ попълване на линии и бръчки,
♦ заличаване на белези и
♦ ревитализиране и хидратиране на кожата.

Колко дълго продължава ефекта на хиалуроновите филъри
В резултат на единично лечение резултата се вижда незабавно и може да продължи около 6 – 9 – 12 месеца.

Кои зони могат да бъдат третирани с филъри с хиалуронова киселина

♦ Хоризонталните бръчки на челото.
♦ Темпоралната зона – слепоочия.
♦ Латералната част на веждите за лифтиране на веждите.
♦ Гневната бръчка – вертикалната бръчка между веждите / глабела /.
♦ Бръчките тип „пачи крак” край очите.
♦ Канала на сълзите – зоната на долния клепач.
♦ Корекция на леки и средни гърбици на носа.
♦ Маларната и зигоматичната зона за оформяне на скули.
♦ Назолабиални гънки.
♦ Оформяне контура на устните и уголемяване на усните.
♦ Повдигане на ъгълчетата на устата.
♦ Марионетните линии – бръчките от ъгълчетата на устата към брадичката.
♦ Оформяне и уголемяване на брадичката.
♦ Корекция на мандибуларния ръб – линията на долната челюст.
♦ Лифтинг на цялото лице.
♦ Запълване на белези от акне и цикатрикси.
♦ Подмладяване на ръце.
♦ Хидратация на лице, шия, ръце.

Болезнена ли е процедурата по поставяне на дермален филър
Повечето пациенти намират инжектирането относително безболезнено, но хората възприемат и чувстват болка по различен начин. Възможните варианти за упойка са:

1. Локално поставяне на крем преди процедурата на мястото, което ще бъде третирано. Желателно е крема да престои върху кожата поне 30 минути, а върху лигавица или полулигавица 5-10 минути.
2. Инжектиране на лидокаин или друг анестетик /след проба за чувствителност при анамнеза за алергична реакция към анестетици/ в точката на пробождане на иглата на филъра.
3. Използване на филъри предварително смесени с лидокаин.
4. Използване на лед за намаляване на чувствителността на зоната, която ще бъде третирана.

Какво да направя, ако приемам лекарства? Удачно ли е да ми поставят филър в този момент?

Моля, информирайте Вашия лекар преди процедурата, ако сте на медикаменти, които се отпускат дори без рецепта. Приемът на антикоагуланти и болкоуспокояващи, включително Аспирин може да доведе до нежелани синини. Вашият лекар ще Ви посъветва какво да направите своевременно.

Какви странични ефекти и усложнения могат да настъпят след поставянето на дермални филъри?

След инжектирането на дермален филър може да има леко подуване, болка, сърбеж, чувствителност или образуване на синини. Тези оплаквания обикновено изчезват след няколко дни. Възпаление, инфекция, натрупване на ранева секреция, леко уплътняване могат също да се появят. Може да настъпи промяна в цвета на третираните области.

Ако страдате от бавно зарастване на рани, може да се получи забавяне на оздравителния процес на мястото на инжектиране.

Ако наблюдавате нежелани реакции в третираната зона, които продължават по-дълго от една седмица, трябва да уведомите вашия лекар. След консултация с него, той може да ви даде съвети или да започне подходящо лечение.

Кога трябва да избягвате третеране с хиалуронов филър
– ако имате алергия към някоя от съставките на продукта
– ако сте склонни да развивате груби или келоидни белези или грануломи след манипулации
– ако кожата ви е инфектирана или възпалена, трябва да се откажате от процедура в този момент.

Временните дермални филъри не трябва да се инжектират в зони на поставени постоянни импланти.
Моля, информирайте Вашия лекар преди инжектирането, ако приемате антикоагуланти. Той ще реши дали поставянето на филъра е подходящо за вас.
Ако страдате от системно заболяване (автоимунно заболяване, диабет, ревматизъм или ендокардит), моля уведомете вашия лекар, така че да можете заедно да решите, дали поставянето на филъра е препоръчително за вас.
Тъй като няма опит с бременни жени, кърмачки и юноши под 18 годишна възраст, тези групи от хора не трябва да се третират с дермални филъри.

Д-р Данчева - запази час

ОНЛАЙН ЗАПАЗВАНЕ НА ЧАС

Резервирайте час при д-р Данчева.