МЦ Дерма София - ул."Бяло поле"№3, Бизнес Център Комфорт - ет. 2

Брадавици „кокоши трън“ – Verrucae vulgaris

Премахване на кокоши трън – обикновени брадавици Лазер за кокоши трън

Кокоши трън причинител
Кокоши трън са вирусни брадавици, причинени от Човешки папилома вирус тип 1, 2, 4, 7, 26-29. Засягат предимно деца и юноши, но могат да боледуват и възрастни хора.

Предпоставки
Пациенти със занижен имунитет – след трансплантация или при СПИН.

Кокоши трън, начин на заразяване
Заразяването с папиломните вируси става както от човек на човек или по контактно-битов път. Разпространяват се често и чрез автоинокулация. Инкубационният период е с продължителност от 4 седмици до няколко месеци.

8785d7eb391ce62bc4bd372e98a74978e2f77fb8

Кокоши трън локализация
Локализация по кожата – основно по крайниците – длани, пръсти, стъпала, но може и по всяка друга част на тялото. Могат да бъдат единични или множествени. Кокоши трън на ръката – разположените по вътрешната повърхност на ръцете и пръстите вирусни брадавици имат тенденция да растат навътре в кожата като образуват вегетации /шипчета/, а разположените по дорзалната – външната повърхност брадавици растат екзофитно т.е. от кожата навън като израстъци. Обикновено околната кожа е непроменена.
Кокоши трън на крака – стъпалото. Най-често в тази зона вирусните брадавици са разположени по плантарната повърхност-долната на стъпалото и обикновено растат навътре образувайки множество повърхностни или по- дълбоки шипчета. Вирусните брадавици при деца са по-често множествени.

Вирусни брадавици – митове и легенди
Твърдението, че ако се махне „майката” т.е. първата появила се брадавица другите изчезват, донякъде е вярно. В много от случаите е точно така, но не винаги. При активиране на имунната система верукозните лезии могат да изчезнат спонтанно, без всякакво лечение. Същевременно е възможно брадавиците да персистират с години и да се увеличават по брой и размери. В тези случаи лечението е изключително трудно.

Кокоши трън лечение
Локалното лечение се състои в прилагане на кератолитични средства / средсва, които излющват кожата/ върху брадавиците, а кожата около нея се защитава с цинкова паста или друг неутрален крем. Процедурата се повтаря през 3-4 дни. Могат да се използват и готови лепенки за кокоши трън.

Кокоши трън премахване
Премахването на вирусните брадавици става чрез:

– криотерапия (течен азот)
– електрокоагулация
– лазерно изрязване

През устата се дават средства за укрепване на имунната система, но рискът от рецидиви е много голям. Срещу човешките папилома вируси причинители на обикновени брадавици не съществува ваксина.

Още статии: