МЦ Дерма София - ул."Бяло поле"№3, Бизнес Център Комфорт - ет. 2

Вагинално подмладяване с Fotona

С над 50 години опит в лазерната технология, Fotona е признат за лидер в индустрията в разработването на иновативни медицински лазерни приложения.

Fotona Er:YAG лазерни системи дава възможност за ефективни лечения за широк спектър от одобрени от FDA гинекологични и пикочно-полови индикации, използвайки патентованата модалност на Fotona за накрайника G-Set.

Процедурите Fotona SMOOTH ® са неинвазивнинеаблативни лазерни процедури, които използват патентована лазерна технология за изпращане на леки топлинни импулси към вагиналните стени, което води до функционално укрепване на съединителната тъкан вътре във вагиналната стена, цялостно увеличаване на дебелината на вагиналната стена и функционално подобряване на лигавичната тъкан.

Лазерните гинекологични терапии представляват безопасна алтернатива на оперативните методи, хормоналните препарати и някои физиотерапевтични процедури.

Индикации за вагинално подмладяване

IntimaLase – синдром на вагинална релаксация

RenovaLase – постменопаузална вагинална атрофия

IncontiLase – нконтиненция

ProlapLase – пролапс на влагалище и пикочен мехур

IntimaLase e лазерна терапия при синдром на вагинална релаксация, който представлява увеличаване на вътрешния диаметър на влагалището, което води до намален контакт при полов акт и на сексуални проблеми за жената и нейния партньор. Най-честите причини за проблема са естественото раждане или вродената слабост на съединителната тъкан. IntimaLase е неоперативен метод за вагинално подмладяване, който тонизира влагалищната стена, подобрява кръвоснабдяването й и респективно повишава сексуалното удовлетворение.
RenovaLase се прилага при изтъняване на вагиналната лигавица (атрофия) свързано основно с напредване на възрастта и намаляване на естрогените или при стрес, проблеми със щитовидна жлеза или други съпътстващи заболявания. Атрофията води до сухота, парене, намалена еластичност на влагалището, често повтарящи се инфекции на пикочния мехур, болезнен сексуален акт.

IncontiLase – Уринарната стрес – инконтиненция е състояние, при което жената усеща изтичане на урина при физическо напрежение като кашляне, кихане или леки резки физически натоварвания.

Инконтиненцията е чест проблем при жени след естествено раждане или при наследствена слабост на съединителната тъкан.

IncontiLase e патентована неоперативна безболезнена лазерна терапия на лека до умерена степен на стрес -инконтиненция на основата на неагресивно термично стимулиране на колагенообразуването, свиване и стягане на влагалището, особено на предната му стена. Резултатът е по-добра поддръжка на пикочния мехур и уретрата и подобряване на нормалната функция на задържане на урина. Терапията не носи рискове и е показана при повечето жени, които имат начална стрес-инконтиненция.

ProlapLase – лека степен на пролапс на влагалище и пикочен мехур

 • За жени, които усещат вагинална сухота, парене и сърбеж
 • За жени в менопауза
 • За жени, при които локалната естрогенова терапия не дава резултат
 • За жени, които имат болезнен сексуален акт
 • За жени, при които има често повтарящи се инфекции на пикочния мехур
 • За жени, при които има леко изтичане на урина при кихане,  кашляне или дори спонтанно
 • За жени с недостатъчна сексуална възбудимост
 • За жени, които желаят подобряване на тургора и цвета на малки и големи срамни устни
 • За жени, които имат лек пролапс на влагалището и намалена чувствителност
 • Загуба на еластичност и тонус (известно като хлабавост или синдром на вагинална релаксация)

Как се извършва процедурата вагинално подмладяване

Процедурата протича в две стъпки:

Стъпка 1:

Поставя се стерилен, стъклен спекулум във влагалището. В спекулума се поставя лазерния наконечник, с който се обработва лигавицата на влагалището по цялата дължина, два или три пъти.  По време на процедурата не се усеща болка или парене, възможно е при обработката към входа на влагалището да се усети малко по-силно парене, което трае секунди.

Стъпка 2:

След поставяне на обезболяващ гел на входа на влагалището, малките срамни устни и уретрата, зоната се обработва с лазера за подобряване на тургора, еластичността и цвета на лигавицата, полулигавицата и кожата в зоната на външните гениталии. Може да се усети слабо парене.

Стандартно се препоръчват първоначално 2 – 3 процедури – с интервал от 30 дни, последвани от поддържащи процедури 1 път годишно.

По време на процедурата се усеща само леко затопляне и стягане на влагалището

Пациентите усещат подобрение още след първата процедура, но е важно да се продължи и с останалите планирани в терапията сесии за постигане на дълготраен резултат.

След направени 2 или 3 терапии, резултатите се задържат до 18 – 24 месеца.

 • при инфекция на влагалището
 • положителен PAP резултат
 • менструация
 • бременност
 • слабо ефективна е при затлъстяване с BMI >40
 • тежка степен на пролапс
 • засилено влагалищно течение 2-3 дни след процедурата
 • възможно е рядко и слабо кървене
 • въздържане от сексуални контакти до седмица след процедурата
 • да се избягва поставяне на тампони 4 седмици след терапията
 • не се препоръчват тежки физически усилия минимум 2 седмици след терапията

Процедурата вагинално повмладяване може да бъде комбинирана и с PRP – виж повече.