fbpx

МЦ Дерма София - ул."Бяло поле"№3, Бизнес Център Комфорт - ет. 2

Разноцветен лишей – Pityriasis versicolor

Разноцветен лишей (Pityriasis versicolor) е повърхностна гъбична инфекция с хронично-рецидивиращо протичане предимно пролет-лято-есен.

Какво е Разноцветен лишей
Разноцветният лишей е повърхностна гъбична /дрождева/ инфекция с хронично-рецидивиращо протичане предимно пролет-лято-есен.

Кой е причинителя на Разноцветният лишей
Причинителят на заболяването е гъбичка от рода Pityrosporon, известна като Malessezia furfur или още Pityrosporon ovale. Тя е нормален обитател на космения фоликул при човека. Под влияние на различини фактори Pityrosporon ovale придобива патогенни свойства и причинява характерните за това заболяване кожни обриви.

Кои са факторите благоприятстващи преминаването на Pityrosporon ovale от сапрофит в патоген

Вътрешни фактори:
♦ повишени нива на естрогени
♦ общо кортикостероидно лечение
♦ имуносупресия
♦ липса на ундециленова киселина в потта

Външни фактори:
♦ топъл климат, летни месеци
♦ влага
♦ повишено изпотяване

Кой боледува от Разноцветен лишей?
Боледуват предимно млади хора особено активно спортуващи и лица с повишена потна и мастна секреция. Деца и старци почти не боледуват.

1302d4cacb2197aa10e7d09971266a6e20545600

Как изглежда Разноцветният лишей – симптоми:
Единични или пръснати розови, кафеникави или белезникави петна с дискретно залющване. Те могат да съществуват заедно, но по-често от розови преминават в кафеникави, а след това в белезникави. От тук идва и името му Pityriasis versicolor – менящ цвета си. Причина за хипопигментацията – белезникавите петна, /които често пациентите бъркат с витилиго/ е отделената от гъбата азелаинова киселина, която блокира синтеза на меланин.

Кои части от тялото се засягат? – локализация на Розовия лишей
♦ гърдите
♦ гърба
♦ мишниците
♦ врата
♦ зад ушите

Субективно обикновено няма оплакнвания. Понякога пациентите съобщават за лек сърбеж.

Как се поставя диагнозата Разноцветен лишей?
Обикновено обривът не представлява диагностичен проблем за опитния дерматолог. Осветяването на лезиите със светлината на Wood може да помогне за поставянето на диагнозата. Под светлина на Wood обривът показва жълто-зелена флуоресценция.

Как се лекува Разноцветен лишей?
Локалното лечение обикновено е напълно достатъчно. Провежда се с различни антимикотични средства – кремове, шампоани, спиртове, тинктури. При обширно засягане към лечението може да се добави и перорален антимикотик. Белезникавите лезии могат да персистират седмици и месеци след приключване на лечението и в повечето случаи изискват допълнителна УВ стимулация, за да се върне меланина на тези места.

Разноцветен лишей – препоръки:
Гладене на дрехите, които са в контакт с поразените участъци отвътрешната страна.

Разноцветен лишей – профилактика:
Тъй като рецидивите на заболяването са правило през следващия топъл сезон, препоръчва се профилактика с антимикотици през ранна пролет.

Още статии: