fbpx

МЦ Дерма София - ул."Бяло поле"№3, Бизнес Център Комфорт - ет. 2

Човешки папилома вирус

Защо е толкова важно да знаете!!! Защото високорисковите папилома вирусни типове се установяват в 99,7% от болните с рак на маточната шийка.

HPV са двойно – верижни ДНК вируси от семейство Папилома вируси. Познати са над 100 типа, от които около 40 типа са свързани с инфекции в гениталната област.

Гениталните типове човешки папилома вирус се категоризират според епидемиологичната им връзка с рака на шийката на матката на
Нискорискови вирусни типове човешки папилома вирус – 6, 11, 42, 43, 44
Високорискови вирусни типове човешки папилома вирус – 16, 18, 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58, 59, 66

Защо е толкова важно да знаете!

Защото високорисковите папилома вирусни типове се установяват в 99,7% от болните с рак на маточната шийка.

Рискът от заразяване с HPV е много висок. Инфекцията се предава изключително по полов път и е най-честата полово предавана болест. Използването на презерватив намалява риска от предаване, но не го елиминира напълно.

Възможно е и предаване на вируса при близък контакт кожа-кожа. Почти 80% от жените се заразяват с HPV през сексуалноактивния си живот.

Инкубационният период е с продължителност от 1-2 месеца до 1-2 години.

HPV инфекцията най-често е преходна, протича безсимптомнно и не причинява клинични промени. В 70% от случаите организмът се справя с HPV до 1 година и в 90% до 2 години посредством клетъчно – медииран имунен отговор. Съществува зависимост между типа на човешките папилома вируси и клиничния вид и локализация на лезиите

Човешки папилома вирус причинява

След преболедуване създава ли се траен имунитет

Въпреки оздравяването на пациента, първичната инфекция с HPV не се последва от изграждане на стабилен имунитет т.е. пациента не е предпазен от повторно заразяване с HPV от същия или други типове. Съпътстващи инфекции с повече от един HPV тип са чести.

Какво се случва, ако не настъпи спонтанно оздравяване

В около 20% от случаите, инфекцията не завършва със спонтанно оздравяване, а напредва бавно и стъпаловидно от ниско – и високостепенна цервикална лезия към рак на маточната шийка. След какъв период на съществуване на инфекцията настъпва рак на маточната шийка? По-малко от 1% от продължаващата HPV инфекция причинена от високорисков тип вирус води до рак на маточната шийка след интервал от средно 15 /10 – 20 години/.

  • Имуносупресия
  • HIV инфекция
  • Тютюнопушене
  • Лоша интимна хигиена
  • Стрес
  • Хламидиални инфекции
  • Млада възраст (до 25 г.)
  • Брой на сексуалните партньори
  • Партньор със рисково сексуално поведение
  • Ранно започнати полови контакти (под 16 г.)

ДА! Човешки папиломен вирус се установяват в 99,7% от болните с рак на маточната шийка.

Инфекцията с генитален тип Човешки папилома вирус не е опасна за мъжете по отношение на онкогенност. Мъжете боледуват от генитален тип ЧПВ, като развиват най-често клинична картина на кондиломи. Типовете ЧПВ причинители на рак на маточната шийка и тези причинители на кондиломи съвпадат в по-голямата си част, както е видно в таблицата по-горе. В тази връзка, мъжете се явяват преносители на инфекцията за партньорките си и колкото и да не е опасна за тях, навременната диагностика, изследване и отстраняване на кондиломите е от съществено значение за разпространението на инфекцията.

Съществуват редица методи за диагностика на ЧПВ, като е възможно не само да бъде открито тяхното наличие, но и да бъде определен типа ЧПВ.

В 70% от случаите организмът се справя с HPV до 1 година и в 90% до 2 години. В около 20% от случаите, инфекцията не завършва със спонтанно оздравяване, а напредва бавно. По-малко от 1% от продължаващата HPV инфекция причинена от високорисков тип вирус води до рак на маточната шийка след интервал от 15 години.

Още статии: