МЦ Дерма София - ул."Бяло поле"№3, Бизнес Център Комфорт - ет. 2

Себорея, пърхот

Лечение на себорея (себореен дерматит, пърхот)

Пърхот

Pityriasis simplex capitis – обилната десквамация – лющене в областта на окосмената част на главата се нарича пърхот.

Себорея

Seborrhoеa е често срещано, хронично-рецидивиращо състояние на кожата, при което е налице засилено отделяне на себум в т.н. себорейни области – части от кожата с най-голямо струпване на мастни жлези – скалп, вежди, назолабиални гънки /срединната част на лицето/, ушите, между гърдите, гърба. Кожата в тези области е мазна и покрита с белезникаво-жълтеникави мазни сквамо-крусти, придружени от сърбеж.

Dermatitis Seborrhoica – когато към измененията при себореята прибавим и еритем и инфилтрация – възпаление на кожата получаваме клиничната картина на себорейният дерматит.
Точната причина за появата на заболяването не е напълно изяснена, но се изолира дрождеподобна гъбичка Pityrosporum ovale от кожата на пациенти с това заболяване.

Себорейният дерматит се среща по-често при пациенти с неврологични заболявания, заболявания на имунната система.

Себореята и себорейният дерматит често се съчетават с други кожни заболявания -акне, розацея, себорейна алопеция и се срещат във всички възрасти и при двата пола.

 • Себореен дерматит / Себорея при бебета
  Жълто-белезникавите еритемо-сквамозни плаки в окосмената част на главата при кърмачета са известни като Млечни кори – Crusta lactea.
  Себорейният дерматит при кърмачета може да ангажира и кожата на ингвиналните гънки, седалището или дори цялото тяло.
 • Себореен дерматит в детска възраст
  Наслоените сквами и крусти по кожата на главата при подрастващите са известни като Лъжлива кел – Pseudotinea amiantacea и често се бъркат с гъбична инфекция на скалпа.
  Pityriasis simplex faciei – белезникави петна, покрити с фини люспи най-често по лицето.
 • Себореен дерматит по главата и по кожата на лицето са най-честите локализации при възрастни.

Лечението на себорейният дерматит е все по-успешно. Лечението на себорейният дерматит на главата се провежда с шампоани и лосиони, съдържащи кетоконазол, селен, катрани, цинк перитион и др. Локални антимикотични кремове и леки кортикостероиди се използват за лечение на измененията по кожата. Имайки предвид хронично-рецидивиращия ход на себорейният дерматит, пациентите с този проблем се нуждаят от периодични грижи и лечение.

Още статии: