МЦ Дерма София - ул."Бяло поле"№3, Бизнес Център Комфорт - ет. 2

Кондиломи (израстъци по члена)

Кондиломи (Condylomata acuminatа) – вирусни брадавици / генитални брадавици

Кой е причинителят на кондиломите

Причинителят на кондиломите е Човешки папиломен вирус най-често тип 6 и 11, по-рядко типове 16,18,30-32,42,43-45,51-55,69.
От тях 16,18,31,33,45,52 са високорискови типове / причинители на рак на шийката на матката/.

Инфекцията се предава изключително по полов път. Използването на презерватив намалява риска от предаване, но не го елиминира напълно. Възможно е и предаване на вируса при близък контакт кожа-кожа.

3 седмици до 8 месеца, средно 3 – 6 месеца.
Поради често дългия инкубационен период обикновено е невъзможно да се определи точното време на инфекцията /заразата/.

Възпалителни процеси по гениталиите – вагинален флуор /бяло течение при жените/, фимоза / невъзможност да се забели главичката на члена при мъжете/, хронични уретрити, проктити, интертриго /възпаление в ингвиналните гънки/, сифилис, перианална екзема.

Кондиломи – При жената – малките и големи срамни устни, влагалището, но могат да засегнат и шийката на матката, пубиса, ингвинални гънки, анус.
Кондиломи – При мъжа – главата на пениса, препуциума, отвора на уретрата, канала на уретрата, тялото на члена, пубиса, скротума, ингвиналните гънки, ануса.
Кондиломите могат да засегнат и лигавицата на устата и ларинкса както при жените, така и при мъжете.
Кондиломи при деца – възможто е вертикално – от майката на детето предаване на вируса по време на раждане, затова жени с кондиломи раждат със секцио.
При по-големи деца и наличие на кондиломи, трябва да се изключи сексуално насилие.

Островърхите кондиломи – в началото започват с малки белезникави или червеникави възелчета, които нарастват по брой и големина по-бързо или по-бавно и образуват вегетации с повърхност наподобяваща цветно зеле, на широка основа или на краче.

Condylomata plana – плоски кондиломи с по-малко вегетации.
Condylomata gigantea – гигантски кондиломи, при тях е възможна и малигнена дегенерация.

Ако се съмнявате, че имате кондиломи, обърнете се към специалист дерматолог-венеролог за преглед и консултация.

Може да бъде направена типизация на вируса причинител на кондиломите /ниско, средно или високорисков тип човешки папиломен вирус/, което е важно за Вашата партньорка, ако сте мъж и особено важно за Вас, ако сте жена и страдате от кондиломи. Диагностицирането и лечението на кондиломите са стъпка в борбата с рака на маточната шийка. Не забравяйте, че човешки папиломен вирус се установяват в 99,7% от болните с рак на маточната шийка.

Кондиломи лечение

За лечение на кондиломи се прилагат различни методи: криотерапия /течен азот/, локални цитостатици, разтвори на киселини, електрокоагурация, СО2 лазер, хирургично изрязване, средства за укрепване на имунната система. Нашият опит в лечението на кондиломи е показал, че едно от най-успешните лечения, с най-нисък процент рецидиви е премахването на кондиломите с СО2 лазер. Лечението на кондиломите трябва да се извършва от специалист дерматолог-венеролог или акушергинеколог. В зависимост от типа лезии, броят им, локализацията им, Вашият лекар ще Ви препоръча най-правилният метод за лечение на конкретният случай.

Създава ли се траен имунитет след приключване на лечението на кондиломите

Не се създава траен имунитет след лечение за кондиломи. Повторна инфекция /реинфекция/ е възможна след различно дълъг период от време. Поради дългия инкубационен период пациентите се проследяват в рамките на 6 до 12 месеца след приключване на лечението. През този период е възможна появата на единични кондиломи по съседство на премахнатите най-често.

Още статии: