fbpx

МЦ Дерма София - ул."Бяло поле"№3, Бизнес Център Комфорт - ет. 2

Бръчки около и под очите

Очите са огледало на душата и неизменна част от красивото лице. Лицето се разделя на три части и съотношението между тях диктува усещането за красотата.

Доминиращите елементи, отговорни за възприемането на красотата са: очите, носа, скулите и брадата. Всички те притежават характеристики, които формират естетическите особености на красивото и хармонично лице или на непропорционалното. Промените в тях, които възникват с течение на времето играят роля на издайници на възрастта.

Периорбиталната зона обхваща участъци от горната и средната част на лицето. За да се възвърне младежкият вид на очите трябва да се обърне внимание на челото, веждите, слепоочията, горният клепач, долният клепач, каналът на сълзите, зоната на скулите.

1. УВ лъчи – фотостареене. Слънцето е причина за появата на бръчки тип “пачи крак” край очите.
2. Активността на мимическите мускули
3. Гравитацията
4. Възраст – Загубата на обем – костни структури, меки тъкани, мастни депа

1. кожата на клепачите се отпуска
2. разширява се орбитата, очите хлътват
3. промяна на мастната тъкан – миграция на мастните депа
4. атрофия на меките тъкани
5. отпускане на мускулите
6. промяна в пигментацията на клепачите

Хоризонтални бръчки на челото

Причини за появата на хоризонталните бръчки на челото са съкръщенията на мускул фронталис – мускулът на челото, който е единствения повдигач на чело и вежди. Той е част от комплекса на т.н. мимически мускули – те участват в експресията и изразяването на чувства и емоции.

Корекцията на хоризанталните бръчки на челото се постига с:
правилото е първо се поставя ботокс, а след това, ако бръчките са прекалено дълбоки, запълване с филър след няколко седмици ( 2-4-6-8).

Бръчки между веждите или т.н. гневни бръчки

За образуването на гневните бръчки виновник са петте депресорни мускула между веждите, които ни карат да изглеждаме смръщени, сърдини и тъжни.

Корекция на гневните бръчки: Тук отново правилото е първо ботокс. В голям процент от случаите ботоксът е напълно достатъчен, за да изглади вертикалните бръчки между веждите. Ако те са твърде дълбоки, след няколко седмици може да бъде инжектиран и филър за пълното им заличаване.

Бръчки тип пачи крак

Бръчките край очите се дължат на съкращенията на очният мускул при говор, смях, плач и други емоции. Корекцията на бръчките край очите се извършва с ботокс. За по-трайно и пълно коригиране на зоната, 2-4-6 седмици след ботокса може да бъде добавен и филър.

Повдигане на латералния край на веждите

Повдигането на латералния край на веждите се постига с

  • правилно поставен ботокс за корекция на мимическите бръчки в горната част на лицето
  • поставянето на филър под веждата върху костта или чрез
  • запълване на зоната на слепоочията.

Слъзна падина, канал на сълзите и инфраорбитална гънка

Линията, която започва от вътрешния ъгъл на окото, където се стичат сълзите и продължава странично по протежение на долния клепач. Запълването на тази зона придава на очите младежки вид, спокойно и усмихнато излъчване. Попълването на този канал прави долния клепач по-гладък, с по-малко бръчки, заличава торбичките и тъмните кръгове под очите.

Зоната е изключително деликатна и би следвало да бъде третирана само от опитни специалисти.

NB!!! Не всеки долен клепач е подходящ за такова запълване.

Най-важното нещо са критериите за подбор на подходящ пациент и използването на правилният продукт. Зоната на долният клепач е склонна да задържа вода и да образува отоци и торбички. Тук най-добрите продукти са филъри с хиалуронова киселина със специално омрежаване и слаба абсорбция на вода.

Процедурата се извършва в амбулаторни условия. Въпреки деликатната зона инжектирането е безболезнено, филърът съдържа лидокаин. Извършва се с много малка и тънка игла, ефекта е видим веднага, а трайността 1,5 – 2 години. В много редки случаи е възможно да се появи малка синка или лек оток.

Доверете се на Вашия лекар, той ще прецени дали Вашите очи са подходящи за тази процедура.

Хлътване на темпоралната зона

Хлътванията в зоната на слепоочията придават на лицето уморен и измъчен вид.

Запълването на тази зона води до лифтиране на латералният край на веждите, повдигане на скулите, отваряне на очите, подобраване на зоната на пачия крак и цялостно подмладяване на лицето. Запълването на слепоочията става с дермални филъри – филъри с хиалуронова киселина, Радиес – филър съдържащ калциев хидроксилапатит.

Загуба на обем в медиалната част на скулите

С напредване на възрастта лицето губи определени обеми в резултат на миграция на мастните депа, отпускане на лигаменти, промяна на костните структури и гравитацията. Загубата на обем в областта на медиалната част на скулите под очите придава на лицето уморен и измъчен вид и влошава изгледа на долния клепач. Възстановяването на обема в тези зони възвръща младежката V образна форма на лицето и играе основна роля в подкрепата и повдигането на долния клепач.

Запълването на липсващи обеми в областта на скулите става с помоща на дермални филъри с висок вискозитет и еластичност, което осигурява трайност на процедурата 1,5 – 2 години.

Канал на сълзите запълнен с 1 мл Juvederm Volbella – `трайност 2 години.