Бели точки (пъпчици) по пениса

…или още наречени Pearly Penile Papules

БЕЛИ ТОЧКИ (ПЪПЧИЦИ) ПО ПЕНИСАПерлени пенилни папули или бели пъпчици по пениса са малки куполовидни, нишковидни доброкачествени образувания, разположени по ръба на главичката на пениса. Обикновено са наредени в 1 или няколко реда, с размер 1-3 мм, с белезникав-перловиден или розов цвят.
Медицината все още не е изяснила кои са причините за тяхната поява, но със сигурност се знае, че Пенилните папули са козметичен дефект и нямат злокачествен потенциал, въпреки това пациентите често ги бъркат с кондиломи.

Погрешно е схващането, че се предават по полов път.
Честотата на разпространение на пенилните папули варира от 8-48% като се наблюдават по-често при необрязани мъже. Пенилните папули се наблюдават най-често при мъже на възраст 20 – 30 години, с постепенно намаляване на честотата при 40 – 50 – 60 годишните. Въпреки това, механизмите на тяхното развитие остават неизвестни.

Понякога е възможна и регресия на папулите – спонтанно изчезване. Често, белите пъпчици по пениса предизвикват голямо безпокойство в пациентите. Притеснени от това как изглежда пениса им, пациентите споделят, че този проблем се отразява на тяхното самочувствие, социален живот, сексуални контакти и често желаят да бъдат премахнати.

Бели пъпчици по пениса – премахване:

Премахването на Пенилните папули е безопасна процедура.

1. Криотерапия – течен азот

Течният азот е с температура –196° С и причинява замразяване на папулите. Образуват се малки ранички, понякога мехурчета, които хващат коричка и постепенно отпадат. Необходима са няколко броя процедури до постигане на пълен ефект. Изгарянето с течен азот е възможна процедура, но често пациентите споделят, че им причинява дискомфорт в ежедневието. При самото изгаряне е възможно да бъде засегната и околната здрава кожа. Няма гаранция, че всички папули ще отпаднат.

За предпочитане са апаратните методи на премахване:

2. Премахване с аблативен СО2 лазер:

Процедурата е едномоментна. Преди процедурата зоната се намазва с обезболяващ крем, който е напълно достатъчен да осигури комфорт по време на манипулацията. Със специален лазерен лъч всяка една от папулите се изпарява на момента. Околната здрава кожа не се засяга. Лазерният лъч е изключително прецизен. Ефекта е видим веднага след процедурата. На местата на папулите остават малки ранички с размера на самите папули. Обикновено раничките зарастват в рамките на 7-15 дни без да оставят следи и белези по главата на члена.

През периода на възстановяване не се препоръчват сексуални контакти, за да не се импонира инфекция през нарушената цялост на лигавицата. По същата причина не е желателно влизането в общи водоеми – басейни, морета, джакузи, както и престоя в сауни би забавил зарастването на малките ранички. След премахването папулите не се появяват отново.

Д-р Данчева - запази час

ОНЛАЙН ЗАПАЗВАНЕ НА ЧАС

Резервирайте час при д-р Данчева.