МЦ Дерма София - ул."Бяло поле"№3, Бизнес Център Комфорт - ет. 2

Бели точки (пъпчици) по пениса

Перлени пенилни папули

или бели пъпчици по пениса са малки куполовидни, нишковидни доброкачествени образувания, разположени по ръба на главичката на пениса. Обикновено са наредени в 1 или няколко реда, с размер 1-3 мм, с белезникав-перловиден или розов цвят.
Медицината все още не е изяснила кои са причините за тяхната поява, но със сигурност се знае, че Пенилните папули са козметичен дефект и нямат злокачествен потенциал, въпреки това пациентите често ги бъркат с кондиломи.

Погрешно е схващането, че се предават по полов път.
Честотата на разпространение на пенилните папули варира от 8-48% като се наблюдават по-често при необрязани мъже. Пенилните папули се наблюдават най-често при мъже на възраст 20 – 30 години, с постепенно намаляване на честотата при 40 – 50 – 60 годишните. Въпреки това, механизмите на тяхното развитие остават неизвестни.

Понякога е възможна и регресия на папулите – спонтанно изчезване.
Често, белите пъпчици по пениса предизвикват голямо безпокойство в пациентите. Притеснени от това как изглежда пениса им, пациентите споделят, че този проблем се отразява на тяхното самочувствие, социален живот, сексуални контакти и често желаят да бъдат премахнати.

Бели пъпчици по пениса – премахване

Премахването на Пенилните папули е безопасна процедура

1. Криотерапия – течен азот
Течният азот е с температура –196° С и причинява замразяване на папулите. Образуват се малки ранички, понякога мехурчета, които хващат коричка и постепенно отпадат. Необходима са няколко броя процедури до постигане на пълен ефект. Изгарянето с течен азот е възможна процедура, но често пациентите споделят, че им причинява дискомфорт в ежедневието. При самото изгаряне е възможно да бъде засегната и околната здрава кожа. Няма гаранция, че всички папули ще отпаднат.

За предпочитане са апаратните методи на премахване.

2. Премахване с аблативен СО2 лазер:
Процедурата е едномоментна. Преди процедурата зоната се намазва с обезболяващ крем, който е напълно достатъчен да осигури комфорт по време на манипулацията. Със специален лазерен лъч всяка една от папулите се изпарява на момента. Околната здрава кожа не се засяга. Лазерният лъч е изключително прецизен. Ефекта е видим веднага след процедурата. На местата на папулите остават малки ранички с размера на самите папули. Обикновено раничките зарастват в рамките на 7-15 дни без да оставят следи и белези по главата на члена.

През периода на възстановяване не се препоръчват сексуални контакти, за да не се импонира инфекция през нарушената цялост на лигавицата. По същата причина не е желателно влизането в общи водоеми – басейни, морета, джакузи, както и престоя в сауни би забавил зарастването на малките ранички. След премахването папулите не се появяват отново.