МЦ Дерма София - ул."Бяло поле"№3, Бизнес Център Комфорт - ет. 2

Новости в естетичната дерматология

Класики в жанра. И не само… Д-р Ася Данчева интервю за сп. КОСА ноември 2016

d-r-asya-dancheva-intervyu-sp-kosa-noemvri-2016-1Естетичната дерматология не стои на едно място: появяват се нови препарати, техники, методики, обяснява д-р Ася Данчева, известна българска специалистка в областта на анти-ейдж терапиите. И продължава: „Има обаче две процедури, за които това не се отнася. Защото са направо незаменими“.

МЕЗОТЕРАПИЯ ЗА ЛИЦЕ

При тази процедура, извършвана с помощта на свръхтънки игли, под кожата се вкарват най-различни вещества с благотворен ефект върху нея. За „баща“ на мезотерапията се смята френският лекар Мишел Пистор, който прилага първообраза є през далечната 1950 година. Между другото, д-р Пистор е автор и на препоръката: „Рядко, малко и в нужното място“, превърнала се впоследствие в девиз на методиката.
Мезотерапията е призната официално за медицинска процедура през 1987 година, след което козметолозите от цял свят я усвояват за нула време, благодарни за възможността да доставят на кожата на своите пациенти най-различни полезни коктейли, състоящи се от витамини, минерали, аминокиселини и
прочее. Процедурата може да реши едва ли не всеки проблем: тя овлажнява кожата, връща є изгубената еластичност, избистря тена, попълва повърхностните бръчки, третира белези от акне, премахва възпаленията – всичко зависи от състава, с който ще работи специалистът. Има и още едно преимущество. Може да се прилага на всяка възраст (от 18 до 80 години) и по всяко време на годината. През пролетта – за да се ликвидират признаците на авитаминозата като зачервявания, изприщвания, лющене,
през лятото – за по-добра хидратация, през есента – за да се възстанови балансът на микроелементите в кожата, през зимата – за лек лифтинг.

БОТОКС

Благодарение на него хиляди и хиляди жени (и все повече мъже) стават неотразими за броени минути – само едно посещение при дерматолога и бръчките по челото, между веждите, край очите изчезват. Рано или късно обаче всеки си поставя въпроса: да се инжектирам или не? И доколко е безопасна чудодейната процедура, получила официално разрешение от FDA през 2002 година?
Гаранция за това всъщност дава бекграундът на ботокса, с чиято помощ от доста години насам се лекуват успешно тикове на клепачите, свръхизпотяване, приливи на кръв към лицето, кривогледство, крива шия, мигрена, мускулни схващания. Френските стоматолози също се кълнат в него. Понеже дъвкателните мускули на някои техни пациенти са толкова стегнати, че те направо не могат да се „доберат“ до зъбите им. В подобни случаи поставят доза ботокс пет- шест пъти по-голяма от козметичната. И какво? Проблеми няма!
Между другото, лекарите коментират с усмивка и градските легенди, според които от една инжекция може да се хване смъртоносен ботулизъм. Работата е там, че той се предизвиква само от бактерии, тоест от живи организми. Докато в ботокса има не бактерии, а единствено произведен от тях токсин, при това многократно пречистен. Що се отнася до продължителното му прилагане, много жени мислят, че колкото повече време го слагат, толкова по-често ще се налага да го правят, защото мускулите свикват
с препарата. Привикване обаче се наблюдава, само когато пациентката разделя една процедура на няколко: моли да инжектират първо челото, след трийсетина дни – околоочния контур, след още трийсетина – мястото между веждите. Но ако се поставя наведнъж във всички зони и се спазва интервал от 4 – 5 – 6 месеца, подобни проблеми са изключени. Ако пък по някаква причина решите да спрете, няма да се случи нищо ужасно. Само ще изглеждате по-млади от своите връстнички, които никога не са слагали ботокс, понеже – докато сте го правили, по лицето ви не са се появявали нови бръчки. Има и друг широко разпространен страх: че няма да приличате на себе си. Наистина, след несполучливи инжекции едното око може да стане по-малко от другото, тоест клепачът да се смъкне. Но това се случва, само ако лекарят поставя препарата строго по схема, без да се съобразява с индивидуалните особености на мускулатурата на пациента, и няма опит. Подобен ефект се наблюдава и щом полегнете след процедурата. Четири часа след нея не бива да го правите и съвестният дерматолог е длъжен да ви предупреди за това. Както и да ви забрани да вземате горещи вани и да ходите на сауна поне две седмици. Имайте предвид още нещо: ботоксът е противопоказан при тежки заболявания на черния дроб и белите дробове, както и при алергия към протеини. Страхувайки се да не изпуснат пациент, много медици премълчават и факта, че инжекциите са несъвместими с приема на антибиотици, на успокоителни и на хранителни добавки на базата на калций.
(Следва)

Вижте статията в PDF формат

Още статии: