МЦ Дерма София - ул."Бяло поле"№3, Бизнес Център Комфорт - ет. 2

Убождания за… красота

Д-р Ася Данчева – Интервю за списание Коса февруари 2017

Инжекционната козметология – една от най-резултатните антиейдж методики, се прилага и за корекция на различни недостатъци във външността. А най-важното в случая е проблемът да бъде установен, след което да се подбере точният препарат за неговото решаване, казва д-р Ася Данчева, известна българска дерматоложка.

ПРОБЛЕМЪТ: силно изразени назолабиални гънки, възрастови бръчки, разплут овал на лицето
Решението: контурна пластика
Дълбоките назолабиални гънки и отпуснатият овал на лицето са симптоми, свидетелстващи за сериозни възрастови изменения. Спасението се крие в контурната пластика – инжектиране в проблемните зони на филъри на основата на хиалуронова киселина и калциев ксилопатит, които възстановяват изгубените обеми и едновременно с това правят кожата по-свежа, по-стегната. За разлика от колагеновите филъри, използвани преди години, съвременните средства не предизвикват алергични реакции и изключително рядко се отхвърлят от тъканите. След 8 – 12 месеца (зависи от особеностите на организма) те се разграждат сами и „напускат” по естествен път тялото.
Внимание! Възможностите на контурната пластика са големи, но те не са панацея срещу много дълбоките бръчки и птозата (отпускането на тъканите).

Разхубавяващите инжекции са противопоказани при:
. онкологични заболявания;
. сериозни сърдечносъдови болести;
. нарушения в съсирването на кръвта;
. остри инфекциозни заболявания;
. възпаления върху лицето;
. бременност и кърмене.

ПРОБЛЕМЪТ: влошаване на тургора на кожата

Решението: плазмолифтинг
Плазмолифтингът е една от най-актуалните разкрасяващи процедури, благодарение на която състоянието на кожата се подобрява като цяло: тя се стяга и уплътнява, бръчиците се изглаждат, свежестта й се завръща. Иновацията се състои в използването на оптимален от биологична гледна точка материал – собствената плазма на пациента. Взетата предварително кръв се центрофугира, а после обогатява с тромбоцити, съдържащи голямо количество от т.нар. фактори на растежа. Въпросните клетки стимулират обменните процеси, активизират кръвообращението и допринасят за синтеза на белтъчини, което се отразява великолепно на кожата. Но три дни след инжектирането на обработената плазма не бива да се посещават басейн, сауна, солариум. И цели две седмици след това трябва да се използват слънцезащитни средства с висок SPF.
Внимание! Плазмолифтингът има общ оздравителен ефект върху кожата, повишава нейния защитен потенциал и естествената регенерация на клетките. Ако обаче конкретен проблем – да речем пигментация, е налице, процедурата може да няма ефект. И тогава вашият дерматолог ще я съчетае с някоя друга.

ИНЖЕКЦИИТЕ НА КРАСОТАТА КОРИГИРАТ И ЕСТЕТИЧНИ ДЕФЕКТИ, НАПРИМЕР УСМИВКИ, ОГОЛВАЩИ ВЕНЦИТЕ. ОСВЕН ТОВА МОГАТ ДА ПОВДИГНАТ ТЪЖНО ОТПУСНАТИЯ ВРЪХ НА НОСА.

ПРОБЛЕМЪТ: мимически бръчки
Решението: ботокс и неговите аналози
Ботулиновият токсин се прилага отдавна от дерматолозите и е признат за безопасен от гледна точка на всички международни медицински норми. Сам по себе си той не подобрява качеството на кожата, но се справя добре с бръчки, предизвикани от прекалено силна мимика. Препаратът сякаш замразява мускула, блокира предаването на нервни импулси и така възпрепятства неговото съкращаване. В резултат лицето се изглажда, нови бръчици не се образуват. Най-популярните зони за инжектиране са челото и мястото между веждите, при което ефектът се запазва около шест месеца.
Внимание! От 1 до 2% от хората са нечувствителни спрямо действието на ботулиновия токсин, тоест нямат никаква полза от него. Уви, ние можем да разберем дали влизаме в тази група единствено по пътя на експеримента.

Инжекционната козметология е чудесно профилактично средство, помагащо на кожата да се запази млада максимално дълго време. Но козметологията и пластичната хирургия не се изключват взаимно, а се допълват. Затова една жена, която си е направила пластична операция и е доволна от резултата, не бива да спира дотук. Работата е там, че скалпелът на хирурга не е всесилен – върху кожата въздействат слънцето, вятърът, стресът, а мимическите мускули продължават да провокират появата на бръчки. Точно тогава на помощ идват инжекциите на красотата – те удължават ефекта от пластичните операции. И в редица случаи дори го подобряват!

ПРОБЛЕМЪТ: ситни бръчици, хипермигментация, следи от акне
Решението: мезотерапия
Тази методика решава едновременно няколко проблема – от нормализиране на работата на мастните жлези до изглаждане на бръчиците. По време на процедурата в дълбоките слоеве на епидермиса се вкарва индивидуално подбран коктейл от микроелементи, хидратиращи съставки, аминокиселини и други важни вещества, изпълняващи различни задачи.
Внимание! Няма да минете с една-две процедури. За видим ефект, траещ 6 – 8 месеца, са нужни от 7 до 15 сеанса, правени един-два пъти седмично.

Инжекциите на красотата налагат спазване на определени правила, едно от които гласи, че няколко дни преди тях и три-четири дни по-късно не бива да пиете концентрати. Ботулиновата терапия има и противопоказания, например прием на антибиотици от групата на аминогликозитите и тетрациклина и на витамини от група В (понеже намаляват ефекта). Убожданията не бива да се правят и по време на месечния цикъл, когато чувствителността на рецепторите за болка се повишава, нараства рискът от образуване на хематоми, общият имунитет се снижава. Ако пък пациентите са жертва на херпеси, три дни преди процедурата им се назначават противовирусни препарати.

ПРОБЛЕМЪТ: суха, безжизнена кожа
Решението: биоревитализация
С напредването на възрастта синтезът на собствена хиалуронова киселина в епидермиса намалява. Той губи еластичност, става сух, лицето изглежда изтощено. Ситуацията може да се поправи с биоревитализация – инжектиране на стабилизирана хиалуронова киселина в дълбоките слоеве на епидермиса, където от него има най-голяма нужда. Освен хидратация, процедурата има още едно полезно свойство – повишава устойчивостта на кожата спрямо UV лъчите и намалява риска от фотостареене. Затова дерматолозите препоръчват да се прибягва до нея преди всяка отпуска.
Внимание! Ефектът не става видим веднага. След 5 – 7 дни кожата се изглажда, а крайният резултат може да се прецени, чак когато мине месец.

Правила на безопасността
1. Подхождайте отговорно към избора на клиника и дерматолог, който непременно трябва да ви даде сертификат за използваните продукти.
2. Спазвайте всички препоръки на лекаря: резултатът зависи до голяма степен от тях.
3. Имайте предвид, че повечето инжекционни методи налагат редица ограничения. Дванайсет часа след процедурата например не бива да се спортува и да се слага декоративна козметика.

Вижте статията в pdf формат Assia Dancheva 02-2017

Още статии: