МЦ Дерма София - ул."Бяло поле"№3, Бизнес Център Комфорт - ет. 2

Краста – Scabies

Крастата е заразно паразитно заболяване. Протича с пристъпен сърбеж предимно нощем и обрив с типична локализация и морфология.

Кой е причинителят на крастата
Причинител на заболяването е кърлеж с размер на женския акар 0,3 – 0,4 мм, а мъжкият е двойно по-малък. След оплождането женските издълбават в повърхностния слой на кожата тунелчета, в които снасят по 2-3 яйца на ден. След няколко седмици умират. Мъжките умират веднага след оплождането. От яйцата се развиват шестокраки ларви, а от тях осмокраки нимфи. Акарите достигат полова зрялост след 3 седмици.

699000a7072a31937e3072701a3052e97d58cbb2

Как става заразяването
Заразяването става при близък телесен контакт – полов контакт или спане в общо легло. Заразяване чрез спално и лично бельо е по-рядко. Лошите хигиенни условия благоприятстват предаването на заразата. В последните години въпреки порасналата санитарна култура както в Европа, така и у нас се наблюдава сравнително висока заболяемост от краста.

Крастата на чистоплътните се проявява със сърбеж и оскъден обрив.

Кога настъпват симптомите
Симптомите настъпват след 3-6 седмици след контакта, а при реинфекция след 24 часа.

Краста локализация
Крастата се локализира по кожата на – между пръстите на ръцете и краката, вътрешните повърхности на китки и лакти, под мишниците, корема, ареолите на гърдите при жените и препуциума при мъжете, глезени. Гърбът се засяга много рядко. Главата и вратът обикновено не се засягат.

Краста при деца
При кърмачетата могат да се засегнат главата, лицето, дланите и стъпалата.

Краста симптоми
Типичен симптом е силният сърбеж, особено изразен нощем при затопляне. При преглед се виждат скабиесните ходове – малки ивици, дълги няколко милиметра, а в единия им край като тъмна точка се вижда акарът. Около тях се появяват възпалителни папули, следи от разчесване, често се наслагва инфекция. След дълго персистираща инфекция може да се развие имунитет, който може да доведе до намаляване количеството на акарите, а макар и рядко до самоизлекуване.

Как се поставя диагнозата краста
За опитния дерматолог крастата е лесна диагноза.

Типичните белези на крастата са:

♦ Пристъпният нощен сърбеж при затопляне.
♦ Сърбеж и при други членове на фамилията.
♦ Типичният обрив между пръстите, корема, гърдите.
♦ Наличието на Лимфоцитоми: персистиращи папули, с кафеникаво-червеникав цвят, които остават известно време след приключване на лечението. Много често се наблюдават па члена и тестисите при мъжете.

Краста лечение

Задължително трябва да бъдат спазени следните условия:
> Едновременно лечение на цялото семейство, независимо че заболяването може да не се е проявило при всички.
> Лечението продължава 3 дни, без къпане. Третира се цялата кожа без главата. Мазането става по 2 пъти на ден.
> На следващия ден след приключване на лечението е необходимо изкъпване, преобличане и изваряване на бельото и чаршафите.
> Горните дрехи се гладят с гореща ютия, а когато е невъзможно, се окачват на проветриво место за 7 -10 дни.

Оставянето на дрехите на проветливо място води до умиране на акарите след 3-5 дни.

Още статии: