МЦ Дерма София - ул."Бяло поле"№3, Бизнес Център Комфорт - ет. 2

Хиперпигментацията е многолика

Всички сезони на годината, включително преходните, могат както да разхубавят представителките на нежния пол, така и да им създадат най-различни проблеми. Известната дерматоложка д-р Ася Данчева ни запознава с един от тях и обяснява как да се справим с него.

Д-Р АСЯ ДАНЧЕВА: интервю за сп. Коса – септември 2014

d-r-asya-dancheva-hiperpigmentatsiata-e-mnogolikaОранжево слънце, кафеникава кожа… Но петнисто-кафеникава, а не покрита с равномерен златист тен. Сигурно вече разбирате, че имам предвид пигментните петна, които доста жени откриват върху лицето си в края на лятото и началото на есента. За щастие, макар появата им да не е била предотвратена, съществуват редица начини за избавление. В основата на хиперпигментацията лежи свръхсинтезът на меланин – пигмент, определящ цвета не само на кожата, но и на очите и косата на човека. Ползата от него е безспорна: това е нашият естествен филтър, париращ атаката на слънчевата радиация и недопускащ развитието на различни, в това число опасни, кожни новообразувания. Но защо количеството на меланина понякога става повече, отколкото е нормално и той заявява присъствието си по нелицеприятен начин?

Кой е виновен?
Всеизвестно е, че възникването на пигментните петна най-често е обусловено от прекомерното излагане на слънце. Но небесното светило не винаги е единствен и основен пусков механизъм на подобни изменения. Важно значение имат генетичното предразположение, редица физиологични причини, например биологичното стареене, нарушенията в стомашно-чревния тракт, заболяванията на женските полови органи, неприятностите с имунната защита и ендокринната система. Хиперпигментацията може да бъде и страничен ефект от приема на орални контрацептиви и антибиотици (тетрациклин, хинолони), спомен от прекарани дерматози или от ухапвания на насекоми. Понякога се оказва и следствие на силен емоционален стрес. Затова, преди да се пристъпи към ликвидация на пигментните петна, непременно трябва да бъде установен техният произход.

Многото страни на проблема
Хиперпигментацията е многолика. И намира израз както в ефелидите – симпатичните лунички, изчезващи почти напълно през студените месеци на годината, така и в хлоазмите – кафеникавите петна по лицето. Разбира се, значително по-лесно е да се избавите от новопоявилите се, отколкото от старите. И още: подходът към проблема трябва да е комплексен. Което означава, че освен с дерматолог аз ви съветвам да се консултирате и с ендокринолог, гинеколог, гастроентеролог – тези специалисти ще открият вътрешната причина за неприятното явление и ще ви обяснят как да избегнете рецидивите в бъдеще.

Спасението
Заличаването на пигментните петна изисква търпение, постоянство, компетентност. И не става бързо. Дерматолозите обаче разполагат с голям арсенал от средства за борба с тях, а изборът в случая се предопределя от точната диагностика.

Химически пилинг с алфа-хидрокси, гликолова или трихлороцетна киселина, както и с ретинол. Курсът на лечение трае около три месеца и резултатът зависи в огромна степен от опита на дерматолога, прилагащ въпросния метод. Защото недостатъчният професионализъм, както и лекомислието на пациентите, които не използват висока защита от UV лъчите по време на терапията, водят до поствъзпалителна хиперпигментация.

Лазер. За разлика от пилинга тук контролът е по-сигурен, ефектът – по-предсказуем. Освен това в хода на фракционната фототермолиза – лазерният лъч прониква целенасочено в зоната на отлагане на меланоцитите, тоест в дермата. Но крайният резултат пак е свързан с уменията на дерматолога – колкото и съвършен да е един или друг апарат, попадне ли в ръцете на дилетант, става опасен.

Мезотерапията с биомиметични пептиди е един от най-нашумелите и сигурни начини за премахване на хиперпигментацията. Dermaheal SB, създаден с помощта на най-новите биотехнологии, намалява синтеза на меланин и така редуцира пигментацията, старческите петна, луничките. Предпазва и от появата на нова пигментация. Инжектира се от дерматолог в зоната на лицето, шията, деколтето, ръцете. Съдържа шест активни съставки: Олигопептид-34 намалява експресията на меланогенните фактори, Пента-пептид-13 изсветлява кожата, Олигопептид-50 редуцира хиперпигментацията и предпазва от появата на нови петна, витамин С и Арбутинът въздействат върху синтеза на колаген, блокират свободните радикали, локализират свръхпроизводството на меланин. От своя страна растителният екстракт от корен на Glycyrrhiza Uralensis i има избелващо и антиоксидантно действие.

Още статии: