МЦ Дерма София - ул."Бяло поле"№3, Бизнес Център Комфорт - ет. 2

БОТОКС – ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ

Внимание!!! Поставянето на препарати, съдържащи ботулинов токсин от немедицински лица или от лекари извън регистриран лекарски кабинет е абсолютно  незаконно и ОПАСНО.

Пациентите, приели да им бъде инжектиран ботокс от немедицинско лице или извън регистриран лекарски кабинет поемат значителни рискове както по отношение на съществуващите странични ефекти от неправилно поставен ботокс – птоза на клепач, птоза на вежда, асиметрия, мефисто, двойно виждане, алергия, инфекция, образуване на антитела, незадоволителен ефект, така и по отношение на тяхното здраве.

Препаратите, съдържащи ботулинов токсин са медикаменти, т.е. тяхното приложение може да става само и единствено от квалифицирани лекари-специалисти.

Що е то ботулинов токсин?

Ботулиновитят токсин е известен най-вече с названието ботокс, а Botox®, е регистрирана марка на американската компания Алерган.

Ботулиновият токсин се синтезира и отделя от специфичен вид бактерии, наречени Clostridium Botulinum. В природата те съществуват единствено в безкислородна среда. Познати са няколко типа ботулинов токсин – А, B, C, D, E, F и G – като за медицински цели се използват основно тип А и много рядко тип В.

Ако попадне в храносмилателната система и то в особено големи количества, ботулиновият токсин може да предизвика заболяването ботулизъм.

Според клинични проучвания, само дози над 3000 единици на една процедура, биха имали интоксикационен ефект. Инжектирането му за естетични цели е в нищожни количества и не крие нинакъв риск.

Инжектирането в мускулите не може да предизвика заболяването ботулизъм.

Какъв е механизмa на дейстие на ботокса?

Ботоксът е невротоксин. Той блокира предаването на нервния импулс от неврона към мускулното влакно. По този начин мускулът остава в състояние на релаксация за определен период от време, т.е. не се съкращава. Така възпрепятства образуването на нови и задълбочаването на вече съществуващи бръчки.

От кога и в какви случаи се използва ботулиновият токсин?

Ботулиновият токсин е открит през 1822 г. Едва от 1968 г. започва употребата му за медицински цели върху човека. От 1980 г. се прилага в офтамологията (очни болести) за лечение на кривогледство при деца, при блефароспазъм, в неврологията при лицев хемиспазъм, тортиколис.

От 1989 г. ефикасно се използва за третиране на мимическите бръчки на лицето, а от 1993 г. и за едно рядко, но неприятно състояние на обилно изпотяване, което се нарича хиперхидроза. Едва на 15.04.2020 FDA (Комисия за контрол върху храните и лекарствата, САЩ) одобрява използването на ботулинов токсин тип а (Botox) временно да подобри вида на средни до дълбоки бръчки в областа между веждите, а по-късно и за бръчки на челото и бръчки тип пачи крак край очите.

Продължават проучванията във връзка с използването на ботулиновия токсин за третирането на редица мускулни спазми, мускулна болка, гавоболие (вкл. мигрена), астма, обезитет, проблеми при писането, при гастроезофагеален рефлукс, при силна кашлица, аритмии

В дерматологията новите показания са за лечение на себореен дерматит, акне – тъй като намалявя секрецията на мастните жлези, белези, екзема на ръцете

С какъв ботулинов токсин се работи в България?

Единственият регистриран в България продукт ботулинов токсин за корекция на мимически бръчки в горната част на лицето е:

Vistabel® (от 2009) ALLERGAN

Осталите регистрирани продукти с други показания са:

Dysport® (от 2003) IPSEN

и Xeomin Merz

За кои бръчки се използва ботокса? За коя част на лицето се препоръчва ботокс?

Ботоксът е средство на първи избор при третиране на мимически бръчки в областта на горната половина на лицето: челото (при учудване), между веждите, т.нар. „гневна бръчка” (при сърдене) и около очите -бръчки тип „пачи крак” при широка усмивка.

Ботокс за другите части на лицето?

В долната половина на лицето мускулите образуват сложна плетеница и участват в редица фукционалности – говор, пеене, рецитиране, дъвчене. Поставяне на ботокс в долната част на лицето не се препоръчва при някои професии – певци, актьори, конферансиета, рецитатори.

Тенденцията е да се работи фул фейс, тъй като Работим с депресори и леватори, за да балансираме мускулната активност на лицето

Все пак поставянето на ботокс в долната трета на лицето има редица предимства, но това е адванс процедура само за опитни лекари.

Ботокс се поставя в мускула дърпащ ъглите на устните надолу – Depressor anguli oris

Ботокс се поставя и в брадичката, за корекция на портокалова кожа и за отпускане на мускула, което подобрява контура на лицето

Нос – за повдигане на върха или в случаите, когато мускула на носа и мускула около устата имат преплитане на влакна и носа се движи надолу сякаш се кланя когато говоримл за корекция на т.н. Бъни лайн – на страничните крила на носа.

Масетери – дъвкателни мускули – при стискане на зъбите или в случаите, когато дъвкателните мускули са големи и водят до разширяване на лицето в долната му част

Шия –коментирано по-долу

Деколте – като мезоботокс – малки дози на гъсто за корекция на фини линии и бръчици

ХИПЕРХИДРОЗА Инжектирането на ботокс може да стане и в областта на подмишниците, дланите, стъпалата, ингвиналните гънки, като по този начин се блокира за няколко месеца секрецията на потните жлези.

Слага ли се ботокс на шията и кога?

Ботокс на шията се поставя за постигане на т.н. нефертити лифтинг. Поставя се в зоната на бандовете – това са тези жили, които изпъкват при стискане на зъбите и стягане на мускулите на шията и долната трета на лицето. Ефекта е гладка кожа и подчертан контур на лицето.

Ако имаме ботокс, можем ли да си поставим ваксина?

да, ако са минали 2 седмици след поставянето му

При поставена ваксина, кога можем да поставим ботокс?след 2 седмици

Кога е редно да се започне поставяне на ботокс?

Трябва да обърнем внимание, че ботокса не е средство за запълване бръчки!!! Ботокса е средство за профилактика на бръчки!!!

Поставянето трябва да започне достатъчно рано преди бръчките да са се врязали. В противен случай, ефекта ще бъде отпускане на мускулите и ограничаване на мимическата активност, но вече образуваните бръчки ще останат видими.

Кога се избира ботокс пред ХА филър за бръчки? Защо?

Ботокса е средство за корекция на мимически бръчки и тази си работа, той върши перфектно в ръцете на лекаря специалист. Мимически са бръчките, с които ние изразяваме нашите емоции, било то полижителни или отрицателни.

Най-често правилото е следното:

Горна чест на лицето – първо се поставя ботокс и ако има нужда, след него може да бъде поставен филър.

Долна част – първо се поставя филър и след това ботокс. Разбира се, в ръцете на опитния специалист и според вашите нужди тези правила могат да бъдат адаптирани индивидуално.

До колко с ботокс можем да опънем бръчките без да слагаме филър заедно с него?

В зависимост от това колко са дълбоки бръчките е и съответно резултата. При бръчици с малка давност, които все още не се виждат при статично положение на мускулите, обикновено резултатът е 100-процентов. При такива, които си личат без да има мимическо движение също е често почти напълното изглаждане, но при прекалено дълбоки невинаги се наблюдава такова. В такива случаи е удачно инжектиране на филър 2 седмици след поставяне на ботокса.

Така или иначе винаги има омекотяване на наличните бръчици и превенция на задълбочаването им.

Кога не се прилага ботокс? Може ли да се слага по време на бременност?

Не се прилага при бременност, кърмене, ако все пак е инжектиран, защото пациентката не е знаела, че е бременна, не се очакват сериозни странична ефекти.

Ако сте алергични (свръхчувствителни) към активното вещество или към някоя от останалите съставки.

Ако имате проблеми с преглъ­щането.

Мистения гравис, ако кървите лесно, ако имате инфекция на мястото на приложение,

ако имате вирусно заболяване, при някои автоимунни заболявания.

Ако имаме ботокс, има ли нещо, което да направи реакция в организма ни с него?

Информирайте Вашия лекар, ако приемате, наскоро сте приемали или е възможно да приемете други лекарства. Моля, кажете на Вашия лекар, ако приемате някакви антибиотици за инфекция (напр. аминоглюкозиди като гентамицин или амикацин) или мускулни релаксанти.

Някои лекарства засилват действието на ботокса, а други намаляват неговата ефективност.

Колко често трябва да се поставя?

С течение на времето активността на токсина се изчерпва, защото организма образува колатерали-заобиколни пътища на инервация на мускулите, на които сме прекъснали предаването на импулса от неврона към мускула. Постепенно видът на бръчките се възстановява до степен близка на първоначалния вид, но по-леки, защото кожата има свойството да отлага новообразувалия се колаген на дъното на бръчките и когато мускулите са неактивни, тези новосинтезирани млади колагенови фибри остават там.

Предимството на ботокса е, че осигурява покой на мимическите мускули, поради което съществуващите линии и бразди не се задълбочават, а формирането на нови се предотвратява.

Повторно и поредно инжектиране на ботокс може да се направи, когато по-голяма част от мускулната активност е възстановена, но не бива да се изчаква до пълното й възвръщане. Колко е този интервал отново зависи от индивидуалните особености на организма, най-често той е между 4-6 месец.

По-важно е да се знае, че безопасният интервал между две процедури е 3 месеца.

Колко време трае ефекта?

Първите промени се отчитат на 72-я час. Максималният ефект е след 14 дни, а продължителността на ефекта е 3- 4-6 месеца при релаксиране на мимическите мускули и 6 – 9 месеца при третиране на хиперхидроза.

Повторно инжектиране може да се направи в рамките на първите 14 дни при необходимост от корекция т. н. ретуш, а след това най-рано след 3 месеца.

От какво зависи колко дълготраен ще бъде ефекта от поставяне на ботокса?

Ефекта зависи и от индивидуалните особености на организма-някои пациенти развиват антитела и ефекта е краткотраен

Пациенти с ниски нива на цинк, пациенти, на които е инжектиран често ботулинов токсин и не се спазва 3 месечния безопасен период –затова е важно пациента да не сменя често лекаря си, защото всеки професионалист прави досие на пациента, където се отбелязват датата на поставяне, местата на инжектиране, вида ботокс, дозата

Хора с изразени статични бръчки.

При преминаване от един вид продукт към друг вид ботокс, също е възможно да държи по-кратко.

Активно спортуващи, пациенти изложени продължително време на слънце – по краткотраен ефект.

До колко може да се “опъне” лицето с ботокс?

С помощта на ботокс веждите се повдигат, очите се разкриват, лицето придобива ведро, свежо излъчване. Погледът е открит и спокоен. Изражението става женствено, без белезите на напрежение.

Колко зони е добре да направим, за да има симетрия?

Мускулите на лицето работят заедно. Когато едни се съкращават, други се отпускат. Познаването на анатомията на лицето ни позволява ние лекарите да направим преценка на индивидуалните особености на всяко лице и според нуждите му, да поставим точното количество в точните мускули.

Така напр. Мускулите в зонота между веждите – 5 на брой са отговорни за намръщването и това да изглеждаме сърдити. На тях им противодейства 1 мускул – мускулът на челото. Когато инжектираме ботокс в глабералния комплекс между веждите, ние отпускаме тези мускули, а мускулът на челото става по-активен, защото противодействащата му сила я няма вече. И обратно – когато инжектираме ботокс само на челото и особено, ако то е малко, мускулите между веждите стават по-активни и така рискуваме да няма бръчки на челото, но лицето да изглежда намръщено. Затова, ако трябва да поставим ботокс на челото, е дабре да се постави и в зоната между веждите, а когато клепачите са отпуснати и веждите снижени, е по-добе да поставим ботокс само в зоната между веждите, а да оставим челото активно.

Тенденцията е да се работи фул фейс, тъй като работим с депресори и леватори, за да балансираме мускулната активност на лицето.

Повдигат ли се веждите с ботокс?

Когато искаме да повдигнем веждите, трябва да постaвим ботокс в латералната-странична част на веждите, за да отпуснем тази част на околоочния мускул, която дърпа надолу, а да оставим активна латералната част на мускула на челото, за да повдигнем веждите нагоре.

Колко повече излиза токсина от тялото ни когато тренираме? И ако тренираме или пътуваме по топли дестинации?

Когато тренираме, ние засилваме обмяната на веществата и ефекта на ботокса е по-краткотраен

Топлите дестинации не влияят съществено.

Могат ли да възникнат нежелани странични ефекти?

Непосредствено след апликацията може да имате усещане за тежест, разпъване или главоболие. Това е нормално и отминава бързо с резорбиране на разтвора

Повечето странични ефекти са от неправилно поставен ботокс – птоза на клепач, спадане на клепача и невъзможност окото да се отваря напълно. Това състояние е много рядко и напълно се възстановява за няколко седмици.

Птоза на вежда, асиметрия, мефисто, двойно виждане, алергия, инфекция, образуване на антитела, незадоволителен ефект.

ЗА ДА НЕ СЕ СЛУЧВА ТОВА, БОТОКС СЕ ИЗПОЛЗВА САМО ОТ СПЕЦИАЛИСТИ В СПЕЦИАЛИЗИРАНИ КАБИНЕТИ.

Колко дълго (години) мога да слагам ботокс?

Няма ограничение в броя на терапевтичните процедури с ботокс.

Безопасната възраст е между 18 и 65 години.

Но опитният специалист може да прецени, че  след определена възраст, някои зони е по-добре да бъдат пропуснати. В моята практика често съветвам пациенти на възраст след 55 години с отпуснати клепачи да пропуснем зоната на челото. Така ще оставим единствения повдигач на веждите и клепачите активен, за да компенсира от части увисналите клепачи – т.е. по-добре е няколко бръчки на челото, но пък очите да са по-отворени.

Ако веднъж съм си поставил филър или ботокс, мога ли да прекратя, ако искам да спра?

Разбира се. При желание от страна на пациента може да се прекрати поставянето без това да има последици от гледна точка на повече отпускане на кожата. И все пак ще сме забавили стареенето.

Какво трябва да правим след това?

Препоръчва се да свивате и разпускате мимическите мускули, които са третирани като правите съответната гримаса в рамките на 3-4 часа след процедурата. Това спомага за по-равномерното и цялостно разпределение на активното вещество в инжектирания мускул.

Какво НЕ трябва да правя след процедурата?

НЕ трябва да масажирате инжектираните зони. Не трябва да спите по очи.

Препоръки като нелягане, прием на алкохол, сортуване – вече се смята, че нямат съществено значение по отношение на ефекта.

Посещаването на сауна и парна баня, както и вземането на горещ душ в деня на процедурата не се препоръчват.

Още статии: