fbpx

МЦ Дерма София - ул."Бяло поле"№3, Бизнес Център Комфорт - ет. 2

Акне – хигиената не е водеща за развитието на акне

Хигиената не е водеща за развитието на акне, но е от голямо значение за профилактиката и за предотвратяване на задълбочаването на проблема.

Интервю с Д-р Данчева – списание BEAUTY WOMAN януари 2014

Акне Д-р Ася Данчева дерматолог СофияД-р Данчева, кои са основните причини, за да бъде толкова разпространено акнето както сред младежите, така и сред възрастните?
При младежите причината е в наличието в организма на ензим 5-алфа редуктаза. Този ензим разгражда тестостерона на андрогени, вследствие, на което се отделят продукти, които стимулират секрецията на мастните жлези. Засилената мастна секреция е в основата на появата на акне. Тези секрети са отлична среда за прекомерното развитие на бактерията, причиняваща акне. Наличието на хиперкератоза на повърхността на кожата води до запушване на космено мастните фоликули и осигуряване на безкислородни условия за развитие на тези микроорганизми. Всички тези причини допринасят за развитие на възпаление, което в един момент става видимо на повърхността на кожата. Наличието в организма на тинейджърите на ензим 5-алфа редуктаза не е проява на някакъв дисбаланс, а нещо съвсем обикновено, което отшумява с напредване на възрастта. Що се касае до появата на акне в по-напреднала възраст, то факторите са малко по-различни. В тези случаи причината може да бъде страничен ефект вследствие на кортикостероидна терапия. Също така хормонално лечение или хормонален дисбаланс в организма. Стрес, начин на живот, хигиена на кожата, прекомерната употреба на грим и козметика са фактори, които до голяма степен влияят върху отключването на възпалителни процеси в кожата.

Акне Д-р ася Данчева

Какви са немедикаментозните предпазни мерки, които могат да бъдат взети от пациентите?
Хигиената не е водеща за развитието на акне, но е от голямо значение за профилактиката и за предотвратяване на задълбочаването на проблема. Заболяването е също така и социален проблем, което кара много от пациентите да го прикриват посредством гримове. Много често употребата на такива продукти усложнява проблема, тъй като води до запушване на порите на кожата. Лекарите трябва да бъдат много деликатни с такива пациенти. Най-добре би било те да бъдат насочени към употребата на подходящи медицински продукти за макиаж и ако е възможно да се ограничи тяхното ползване.

Кои са най-често допусканите грешки от пациентите с акне?
Некомпетентното отваряне на възпалителните папули и пустули би могло да доведе до разпространението на инфекцията по цялата кожа. Почистването на комедоните трябва да става при строги хигиенни условия и от професионалист.

Допустимо ли е приложението на пилииг върху акнеична кожа?
Пилинг може да бъде приложен и при остра форма на акне. Това са типове пилинги, които подтискат възпалителната реакция и секрецията на мастната жлеза и отварят порите, за да навлезе в тях кислород. Препоръчителни са пилинги на базата на салицилова киселина. В последващите фази на акне, когато се търси заличаване на белезите, могат да бъдат приложени пилинги с по-голяма дълбочина на проникване и излющване. Обикновено пациентите се сещат твърде късно за такъв тип процедури, които се справят до голяма степен с премахване на следите от акне. Един курс от 4 до 6 процедури може значително да подобри състоянието на кожата.

До каква степен храненето оказва влияние върху развитието на акне?
Според мен третирането на акне е индивидуално за всеки пациент. В този ред на мисли можем да включим и начина на хранене. Храненето няма строго отношение към развитието на болестта, но ако пациентът забележи, че определена група продукти повлияват негативно негобото състояние, е желателно да ги избягва. Най-често става въпрос за енергийни напитки, кафе, какао, шоколад и други.

Още статии: