МЦ Дерма София - ул."Бяло поле"№3, Бизнес Център Комфорт - ет. 2

Варицела – Varicella

Varicella е шарка причинена от вируса варицела-зостер и се характеризира с обрив по цялото тяло

Причинител:
Вирусът на варицела-зостер.

Начин на заразяване:
Източник на заразата е болния човек. Инфекцията се предава пряко по въздушен път или косвено при интимен контакт или чрез заразени предмети. Най-силно заразни са болните 2-3 дни преди обрива и по време на обрива до засъхването на мехурчетата.

От кожата през сензорните нерви вирусът прониква в сензорните ганглии, където остава в латентно състояние и при неблагоприятни условия след години може да се активира и да причини Херпес зостер. Вирусът може да премине от болната майка през плацентата и да зарази плода.

Инкубационен период:
Времето от контакта с вируса до появата на кожните лезии е от 10 до 21 дни.

Кой боледува от варицела?
Боледуват предимно деца в детски колективи, често във вид на епидемии през влажните сезони, но могат да боледуват и възрастни.

05e6eda5f9e02d41255696abf480367d31bca10f

Варицела – симптоми:
Локализация на обрива при варицела:
Обривът започва най-често от главата, включително и в окосмената част на капилициума и бързо се пръска по тялото и краиниците като може да засегне и лигавицата на устната кухина и гениталиите. Обривът е изключително характерен – малки, отделно стоящи мехурчета със зачервен ръб, които се появяват непрекъснато в продължение на 4-5 дни. След няколко дни мехурчетата се пукат и засъхват с корички. Много често обрива е придружен от сърбеж. Разчесването на мехурчетат може да доведе до обрзуването на белези – малки характерни „дупчици” на местата на мехурчетата.

Варицела – имунитет:
От варицела се боледува един път в живота и се създава траен имунитет. Съществува ваксина против варицела, но тя не се предлага в България и не е включена в задължителния имунизационен календар.

Варицела – лечение:
За лечение се прилагат антивирусни препарати локално или през устата, витамини, имуностимулатори, противосърбежни средства. Болните е необходимо да остнат под каранти в продължение на 14 дни.

Още статии: