МЦ Дерма София - ул."Бяло поле"№3, Бизнес Център Комфорт - ет. 2

Розов лишей – Pityriasis rosea

Розовият лишей е остро протичащо кожно заболяване, характеризиращо се с розови петна покрити със специфично залющване по периферията като якичка и липса на рецидиви – т.е. създаване на траен имунитет.

Кои са причините за появата на Розов лишей
Според някои схващания Розовият лишей е вирусно заболяване. В подкрепа на тази теория говори цикличното му протичане и последващият имунитет, както и изолираният Човешки херпесен вирус 7 от пациенти с това заболяване.

Съществува и схващане, че в някои случаи може да бъде израз на контактна алергия – поради честата му поява след обличане на нови неизпрани дрехи или мерене на дрехи в магазините. Според трети причината е автоалергия.

Кой боледува от Розов лишей
Наблюдава се най-често във възрастта между 15 и 35 години, предимно през пролетта и есента.

37775f52848b3d65d51d0c3884c4683fd4dd052e

Как изглежда Розовият лишей  – симптоми
Обикновено обривът започва внезапно с появата на едно кръгловато или овално петно с диаметър от 2 до 5 ст , наподобяващо медальон с жълтеникав център и белезникавата леко залющена периферия. Тази първична плака или още наречена „майчина плака” при половината от болните се разполага в областта на туловището, а при останалите и в други части на тялото.

При 20% от болните майчината плака не се наблюдава или пък се пропуска и не се забелязва от пациентите.

По-късно, след няколко дни до две седмици, в областта на тялото – предимно по гърдите, гърба и корема и мишниците (рядко по лицето и бедрата) се появяват множество леко надигнати розови петна с овална форма, покрити с фини белезникави сквами. Лезиите се разполагат симетрично, като по кожата на гърба наподобяват клоните на ела. Началният им размер е колкото лещено зърно, като постепенно нараства до размера на малка или средно голяма монета.

Кои части от тялото се засягат – локализация на Розовия лишей
– гърдите
– гърба
– корема
– мишниците

Как протича Розовият лишей при деца
При деца обривите могат да обхванат лицето и окосмената част на главата.

Имат ли оплаквания болните от Розов лишей
Субективни оплаквания обикновено липсват. Понякога заболяването може да засегне цялото тяло. В тези случаи обривът се задържа обикновено по-дълго време и е възможно пациентите да усещат лек до умерен сърбеж.

Как протича заболяването Розав лишей
Протичането на заболяването е циклично, като обикновено преминава за около 4-6 седмици, в много редки случаи за 2-3 месеца. На местата на обривите временно могат да останат кафеникави петна.

Заразно ли е заболяването Розов лишей и боледува ли се втори път
Заболяването не е заразно. Рецидиви се наблюдават изключително рядко (обикновено след 7-10 години) при единични случаи.

Как се поставя диагнозата
Типичната майчина плака, характерният последващ обрив, анамнестичните данни за прекарана вирусна инфекция или мерене на нови дрехи по магазините, обикновено не затрудняват опитният дерматорог.

Препоръчително при пациенти с Розов лишей е серологичното изследване за сифилис, тъй като обривите са много сходни с тези при втори стадий на Сифилис.

Розов лишей – лечение
При повечето случаи не е необходима медикаментозна терапия. Обикновено заболяването следва своя ход и преминава спонтанно за 4 до 6 седмици.

Розов лишей – препоръки
Често пациентите с Розов лишей споделят, че обривите се засилват след излизане от баня. Затова не се препоръчва търкане на тялото с гъби за баня или изтривалки и душ гелове в засегнатите области, а само обливане с хладка вода.

Не е препоръчително посещението на басейни, сауни, парни бани, масажи и други спа процедура през този период, тъй като е възможна иритация – раздразнение на обривите.

Още статии: