МЦ Дерма София - ул."Бяло поле"№3, Бизнес Център Комфорт - ет. 2

Сезонна програма за идеална кожа

Д-р Ася Данчева интервю за сп. Коса октомври 2016

Д-р Ася ДанчеваНашето здраве, настроение и самочувствие личат отдалеч. По простата причина, че за тях често се съди по състоянието на кожата и косата ни. Нещо особено важно сега, в началото на есента, когато искаме да се избавим от редица проблеми, резултат от неправилен начин на живот, лоши навици, хормонален дисбаланс и прочее. Яснота по въпроса внася д-р Ася Данчева.
Д-р Ася Данчева е известен български дерматолог-венеролог, доказан специалист в областта на естетичната медицина и лазерната терапия. Член е на Българското дерматологично дружество, Българския лекарски съюз, Асоциацията по естетична дерматология и Международната асоциация по Anti-age медицина.

ПИГМЕНТНИ ПЕТНА

Защо се появяват?
Заради ултравиолетовото лъчение, хормоналния дисбаланс, някои лекарства, бременността.
Ако злоупотребявате с излагането на слънце или не си давате сметка за опасността, на която се излагате в солариумите, вие определено попадате в зоната на риска. Но съществуват и други причини за „леопардовата” окраска. Така например доста бременни и жени в менопауза се обзавеждат с нея заради промените в хормоналния си фон.
Как да реагирате? Проблемите, съпътстващи бременността, не изискват специално лечение и могат да изчезнат от само себе си, щом хормоналната буря в организма на майката отшуми. Все пак не се надявайте на милост от природата, а се избавете от загрозяващите петна, наречени мелазма, прибягвайки до специална козметика и д естетичната медицина. Не чакате появата на наследници, а до отпуската ви край морето и до менопаузата остава страшно много време? Значи трябва да проверите как стоят нещата с щитовидната ви жлеза – с ултразвуково изследване и анализ на хормоните.
Спешни мерки. Пигментните петна изсветляват благодарение на препарати, в чийто състав влизат вещества, нарушаващи синтеза на меланин в кожата. Редовните (и щадящи) химически пилинги също вършат добра работа, но докато ги правите, трябва да се защитавате направо маниакално от слънцето. Ако пък държите на нещо по-сериозно, обърнете се към фотобиомодулацията – въздействие върху петната посредством светлинно излъчване с определена дължина на вълната.
Професионална помощ. Един от най-често прилаганите методи за справяне с проблема е лазерното третиране. Светлината на лазера се поглъща от меланина (пигмента на петната), превръща се в топлина, която го разрушава, и така кожата изсветлява. В зависимост от зоната, в която са петната, от техния вид и наситеност се използват различни видове лазери фраксел, IPL, а колкото до микродермабразиото, чрез него по механичен път се отстранява слоят мъртви клетки върху кожата, а заедно с него и повърхностните петна. Химическият пилинг (повърхностен и среднодълбок) също е изключително ефикасен, особено при третиране на мелазма.

КОЖАТА ВИ СЕ ЗАЧЕРВЯВА

На какво се дължи проблемът? На стрес и розацея.
Червените участъци върху лицето ви се появяват неочаквано в моменти на силни емоции? Може би сте в състояние на перманентен стрес, тоест имате неприятности в работата и/или вкъщи, пазите драстична диета, не сте почивали отдавна и прочее, вследствие на което нивото на кортизола в кръвта ви е повишено. Знае се, че този хормон мобилизира ресурсите на организма, „мотивира” ги да се борят с трудностите, но това се случва и за сметка на повишеното кръвно налягане. Ето защо много стресирани хора буквално „засияват” в червено.
Ако на всичко отгоре ви „украсява” и мрежа от капиляри, дерматологът най-вероятно ще ви постави диагноза „розацея” – хронично нарушаване на функциите на кожата, свързано с почервеняване (обикновено на бузите, брадичката, носа и челото). В този случай появата на огнени петна върху кожата се предизвиква от какво ли не: фастфуд, чаша вино в повече, гореща вана, студ, слънце.
Как да реагирате? Няма да открием топлата вода, ако кажем, че най-сигурният начин да понижите нивото на хормона на стреса в кръвта си е пълноценният нощен сън. Добре би било и да се откажете от силните кафета, да прекарвате повече време на чист въздух. Всичко е наред с нервите ви и спите нормално? Тогава дайте кръв за анализ на нивото на кортизола, който ще изключи (или, уви, потвърди) наличието на неприятности с бъбреците.
Що се отнася до розацеята, състоянието на кожата ви може да се подобри до известна степен, щом не ядете люто и я защитавате от слънце дори през зимата. Няма да сбъркате и ако заложите на пилинга – колкото и да ви е чудно, той не е ваш враг. Но само при положение, че е щадящ, тоест направен с правилно дозирана салицилова киселина. Понякога се налага и прием на антибиотици, решение за което ще вземе компетентен лекар. Във всички случаи обаче забравете самолечението.
Спешни мерки. Зеленият коректор неутрализира зачервяванията – използвайте го като тонална основа или го смесвайте с фон дьо тен, нанасяйте с мека четчица за сенки, разтривайте с върха на пръстите и отгоре поставяйте прозрачна пудра.
Професионална помощ. Розацеята се лекува с разнообразни методи и средства: дермомедицинска козметика, локални и перорални антибиотици, азелаинова киселина, ретиноиди и, разбира е, лазерни и IPL системи, като от изключителна важност за крайния резултат е избягването на рисковите фактори. Понастоящем лазерните и IPL технологии заемат основно място в терапията на розацеята поради многостранното им въздействие: премахват трайно разширените капиляри, редуцират червенината, „обуздават” склонността на кожата да реагира с изчервяване на въздействието на различни стимули от сорта на силни емоции, пикантна храна, атмосферни влияния. Освен това имат противовъзпалителен ефект, намаляват отока и повишената чувствителност.  За пълния курс обикновено са необходими от три до пет процедури през три-четириседмичен интервал.
(Следва)

kosa-okt-2016-1 kosa-okt-2016-2

Още статии: