МЦ Дерма София - ул."Бяло поле"№3, Бизнес Център Комфорт - ет. 2

Рак на кожата (меланома) – Социално значим проблем

При ранно диагностициране, 90% от случаите на кожен рак могат да бъдат излекувани. И все пак броя на поставените диагнози постоянно нараства.

Затова превенцията се оказва от основно значение.

Излагането на слънце може да доведе до поява на меланома – най-тежката форма на кожен рак, но и до други заболявания на кожата, от които трябва да се предпазваме.

Проблеми, появяващи се в краткосрочен период:

Слънчево изгаряне: Варира от леко зачервяване до изгаряне ІІ степен (с поява на мехури)

Мелазма (хлоазма): По време на бременността, промените в хормоналните нива водят до повишаване на кожната чувствителност, а излагането на слънце, дори и случайно, може да доведе до появата на пигметни петна, познати под наименованието „маска на бременността”.

Фоточувствителност: Парфюмите, някои растения и лекарства мотат да предизвикат кожни реакции след контакт със слънчевите лъчи. В 75% от случаите това се дължи на UVA лъчите.

Проблеми, появяващи се в дългосрочен период:

Фотостареене: Повтарящото се излагане на слънце без защита ускорява появата и подчертава белезите на стареене на кожата: дълбоките бръчки, загубата на плътност и еластичност, пигментации.

Рак на кожата: Излагането на слънце без защита срещу UV лъчите може да предизвика и промяна на клетъчната ДНК. Ако тези невидими промени се повтарят, те могат да доведат в дългосрочен период до поява на рак на кожата.

Още статии: