fbpx

МЦ Дерма София - ул."Бяло поле"№3, Бизнес Център Комфорт - ет. 2

Псориазис – Psoriasis

Какво е псориазис и как се лекува

Какво e Псориазис
Днес псориазисът се приема за хронично, възпалително, системно заболяване възникващо на основата на генетична предиспозиция проявяващо се с характерни еритемо-папуло-сквамозни изменения по кожата.

Кой боледува от Псориазис
Псориазисът засяга 2,5-3% от населението на света. Броят на болните с псориазис в Европа е около 14 000 000. Заболяването е по-често в северните части на планетата, докато към екватора числеността на болните намалява.

Псориазисът засяга еднакво и двата пола. Може да се появи във всяка възраст, но се наблюдават два възрастови пика – между 20 и 30 години, и между 50 и 60 години.

псориазис лечение Д-р Ася Данчева дерматолог София

Причини за появата на Псориазис

Все още не са напълно изяснени. Счита се, че псориазисът е полигенно заболяване и често се съчетава с други социално значими заболявания като артериална хипертония, диабет, хиперлипидемия, автоимунни заболявания. През последното десетилетие се установи, че псориазисът представлява имунологично заболяване.

Неизвестни засега причини предизвикват сложна верига от имунологични реакции в кожата, в резултат на които в нея се развива възпалителен процес, водещ до ускорена пролиферация на клетките на епидермиса – времето за достигане на една клетка от най-долния слой на епидермиса до най-горния и нейното отпадане се скъсява 7-8 пъти, клетките не отпадат, а се натрупват на повърхността на кожата в поразените участъци, затова там кожата изглежда задебелена и побеляла в резултат на многото слепени клетки.

От какво може да бъде отключен Псориазис – провокиращи фактори

> травми
> инфекции – главно стрептококови
> медикаменти – бета-блокери, литиеви соли, синтетични антималарици, НСПВС, тетрациклини
> стрес.

Псориазис – протичане
Псориазисът е хронично-рецидивираща болест и не се лекува напълно. След ефективно лечение пациентите обикновено имат ремисия на заболяването. Тази ремисия продължава различно време, докато не настъпи нов рецидив.

Псориазис – симптоми
Обриви са еритемни плаки, покрити със сухи сребристобели люспи. Големината на отделните обриви варира от няколко милиметра до няколко сантиметра, които постепенно могат да нараснат, да се слеят и да образуват плаки с различна големина. Понякога се обхваща кожата на цялото тяло – еритродермия. А понякога обривите могат да бъдат множество пръснати, отделно стоящи лезии с големина на лещено зърно – еруптивен псориазис – често резултат от медикаментозна провокация.

Псориазис – локализация
Крайници – те са най-честата начална локализация на измененията при псориазиса. Засягат се обикновено лактите и коленете, тъй като те най-често са изложени на триене и натиск.

Трункус – най-често се засяга областта на корема – около пъпа и опашната област. Окосмена част на главата – Псориазис на главата – понякога засягането на главата може да е единствената проява на Псориазис. Обривите тук могат да бърат единични или да обхванат целия скалп. Космите обикновено не се засягат, но понякога може да има разреждане на косата поради механичното отпадане на косми при агресивна терапия.

Полови органи – асягат се често главичката и тялото на половия член при мъжете и големите и малките срамни устни при жените

Големи гънки на тялото – врата, подмишниците, подгръдните гънки, лакътните и слабинните гънки. На тези места вследствие на изпотяването и овлажняването плаките са червени и обикновено не са покрити с люспи.

Длани и стъпала – поради дебелия рогов слой в тези области измененията могат да приличат на мазоли или пък да се ни на отделни участъци и приличат на мазоли.

Лице – може да бъде засегнато с наличие на малки, отделно стоящи лезии.

Нокти – по-често се засягат ноктите на ръцете. Те изгубват лъскавината си, стават неравни, чупливи, с точковидни депресии – хлътвания по нокътя, който добива вид на напръстник. Понякога пораженията по ноктите могат да бъдат единствената проява на Псориазис.

Засягане на ставите – Псориатичен артрит – пораженията на ставите настъпват обикновено няколко години след появата на кожните изменения. Най-често се засягат ставите на пръстите на ръцете и краката, но могат да бъдат засегнати и големите стави – китките, глезенните, коленните.

Особености на псориазиса в детската възраст
В тази възраст причини за възникване на заболяването и отключване на рецидивите са най-често различни инфекции. Обривите обикновено обващат големи участъци от кожната повърхност и се придружават от силен сърбежът. Рядко се наблюдават ставни и нокътни изменения.

Псориазис – лечение

Досега не е известно лечение, което да води до пълно излекуване на псориазиса. Различните методи за лечение на псориазис най-общо включват:

• средства за локално приложение – за мазане
• фототерапия – лечение с ултравиолетова светлина
• средства за системно приложение – през устата, за мускулно или за венозно приложение
• алтернативни форми на лечение.

За да се удължи периодът на ремисия и да се намали тежестта на евентуален рецидив, лечението на псориазиса трябва да е продължително, дори непрекъснато, с подходящи средства за поддържаща терапия.

Локални средства за лечение на Псориазис
Те са най-често използваните за лечение на Псориазис. Около 70% от пациентите с псориазис могат да бъдат лекувани и контролирани само с локални средства.

Излющващи средства – препарати на базата на салицилова киселина, урея – те намаляват лющенето на кожата и подпомагане проникването на другите локални средства в кожата.
Омазняващи средства – емолиенти – те предотвратяват сухотата, лющенито и успокояват сърбежа.

Кортикостероидни кремове – тяхната употреба е оправдана единствено на малки участъци, за кратко време по лицето и ръцети, за бързо повлияване, за да не се нарушава социалният комфорт на пациента. Дългата им употреба върху големи площи ще повлияе псориазиса, но има редица страничини ефекти както и риск от тежък рецидив след спирането им.

Катрани – това са едни от най-старите средства, използвани за лечение на псориазис.

Дитранол – антралин.

Аналози на витамин D3 – калципотриол за локално приложение с добра поносимост и безопасност при продължително приложение.

Фототерапия при Псориазис – облъчване с УВ лъчи от изкуствени източници – селективна фототерапия, ПУВА терапия.

Системна терапия
Повечето от медикаментите за системно приложение потискат имунната система на организма и имат различни странични ефекти – метотрексат; системни ретиноиди; циклоспорин; биологични препарати.

Алтернативни методи за лечение на Псориазис
Морелечение – всеизвестно е благотворното влияние на слънцето и морската вода върху пациентите, страдащи от псориазис.

Още статии: