МЦ Дерма София - ул."Бяло поле"№3, Бизнес Център Комфорт - ет. 2

Как ще изглеждаме и как ще се чувстваме през лятото зависи от нас!

Най-безгрижният сезон на годината може да бъде много по-приятен, по-полезен, и по-разкрасяващ, отколкото смятаме. Защото ни дава възможност да се сдобием с цял куп полезни навици и да направим редица подмладяващи, освежаващи и прочее процедури, които ни препоръчва една от най-известните български дерматоложки.

Д-Р АСЯ ДАНЧЕВА: интервю за сп. Коса юли 2014

ljto_kosa– Д-р Данчева, какво трябва да направи всяка загрижена за красотата си жена в началото на лятото?
– Подготовката за сезона би трябвало да започне доста по-рано, но и сега не е късно. Работата е там, че след зимата и пролетта кожата на повечето дами е дехидратирана и загрубяла, тоест покрита с мъртви клетки, които трябва да бъдат отстранени с ексфолиращи продукти. Не се ли направи това, въпросните клетки ще играят ролята на бариера пред слънцезащитните лъчи и в същото време няма да ни позволят да се сдобием с равномерен загар. Хората с по-чувствителна кожа могат да се подготвят предварително за срещата с UV лъчите, но не в солариуми, а в специални камери, каквито вече има в някои медицински центрове. Най-големият плюс на процедурата е във факта, че позволява да се избегнат соларните дерматити. Разбира се, най-безопасното решение за тези, които държат на шоколадовия тен, са автобронзантите – стига да се нанасят умело, за да не стоят на петна.

– Как точно можем да си осигурим така необходимата хидратация?
– Кремовете и серумите вършат добра работа, но не могат да заменят мезотерапията. Коктейлите с хиалуронова киселина, витамини и минерали, които се вкарват в кожата с т.нар. напаж, със спринцовка или пистолет, имат ефект „2 в 1” – хидратират и неутрализират свободните радикали. Аз лично съм впечатлена най-много от коктейлите с растежни фактори, които хидратират, ревитализират, избистрят тена, стимулират синтеза на еластин и колаген в кожата. Резултатът? Видимо подмладяване и лифтинг. Вашите читатели сигурно знаят, че мезотерапията прави чудеса и при хипермигментация, белези, акне, косопад.

– Филърите и ботоксът съвместими ли са с лятото?
– За разлика от лазера и химическия пилинг, при тях сезоните нямат значение (естествено, няколко дни след процедурата човек не бива да се излага на слънце). Аз обаче искам да обърна специално внимание на ботокса, който не само заличава мимическите бръчки, но и се прилага изключително успешно при хиперхидроза – свръхизпотяване. Инжектира се под мишниците, в ходилата, дланите, ингвиналните гънки (в горната част на бедрата) и решава проблема, създаващ големи комплекси на мнозина.

– Какво ни дава и какво ни отнема лятото от гледна точка на един дерматолог?
– То преди всичко ни дава: усмивка, добро настроение, оптимизъм. За жалост ни заплашва с пигментни петна, за които допринасят фактори като продължително излагане на слънце, наследствено предразположение, прием на хормонални препарати и на някои антибиотици, например тетрациклин, бременност. Голямо изпитание са и алергиите, затова препоръчвам антихистамини превантивно, а ако все пак се появят – терапия с леки кортикостероиди. Що се отнася до бенките, по-добре ги покажете на дерматолог, преди да ги покажете на слънцето.

– Колкото и да не ни се иска, есента ще дойде. Какво да правим, ако констатираме някои поражения върху външността си, дължащи се на неразумния контакт със слънцето?
– Отново хидратация, мезотерапия, филъри. Както и лазер, но чак през ноември или декември.

Още статии: