МЦ Дерма София - ул."Бяло поле"№3, Бизнес Център Комфорт - ет. 2

Инжекциите на красотата: какви, как, защо?

На тези въпроси отговаря д-р Ася Данчева, специалист дерматовенеролог, която работи в областта на естетичната дерматология и лазерната терапия повече от 10 години. Д-р Данчева е член на Българското дерматологично дружество, Българския лекарски съюз, Асоциацията по естетична дерматология, Международната асоциация по Anti-Aging медицина (WOSAM).

КОНТУРНА ПЛАСТИКА:
(запълване на бръчките)

inzhektsii-krasotaЕдин от най-популярните начини за разкрасяване и подмладяване е инжектирането на филъри (от англ. to full – „пълня”). Те съдържат вещества, които запълват „пробойните”, образували се в кожата заради обезводняването и характерното за по-напредналата възраст разрушаване на колагена. Хубавата новина е, че освен всичко останало, някои от филърите стимулират синтеза на собствен колаген и еластин. Използват се за запълване на бръчки, възстановяване на липсващи обеми, лифтинг на лицето, подмладяване на кожата на ръцете, шията и деколтето, както и за корекция на носа и брадичката, за оформяне на скули и устни.
Най-широко прилагани са филърите, съдържащи хиалуронова киселина и калциев хидроксилапатит (Radiesse). Хиалуроновата киселина е идентична с тази в кожата ни, което означава, че не се отхвърля от организма и не предизвиква алергия, а ефектът от поставянето є трае от шест месеца до една година. Тя действа на принципа на свързване на вода и е само обемен заместител. Днес обаче все повече дерматологични клиники се ориентират към нейната алтернатива – калциевият хидроксилапатит (вещество, от което са „построени” зъбите и костите ни). Този филър има двоен ефект – от една страна, незабавно коригира бръчките и липсващите обеми, което удължава ефекта му до година и половина-две и кара кожата да изглежда по-гладка. От друга, корекциите са по-естествени и за по-дълго време.

Какво става?
Филърите се поставят с игли или с канюла под повърхността на кожата или върху костта. За една процедура са необходими няколко убождания в зависимост от желаните корекции.

На кого да се доверите?
Съвестният лекар непременно ще ви попита какви процедури вече сте си правили, какви лекарства вземате, бързо ли зарастват раните ви. Препоръчвайки дадена процедура, той ще я съобрази с индивидуалните ви нужди, особеностите на кожата ви и формата на лицето, ще ви запознае и с евентуалните странични ефекти, ще изясни какъв е вашият праг на болка и при необходимост ще използва упойка. Запомнете добре: няма универсален филър!

МЕЗОТЕРАПИЯ:
(ако не ви достигат витамини)
Този вид процедури се използват за профилактика на стареенето на кожата на лицето, шията, деколтето и ръцете, за премахване на следите от умора и стрес. Методът работи и при акне, хиперактивност на мастните жлези, безжизнен тен, хиперпигментации, както и за стимулиране на растежа на косата. Подмладяващият и освежаващ ефект се дължи на витамините и микроелементите, влизащи в състава на мезокотейлите. Те активизират обмяната на веществата в кожата, компенсират недостига на жизненоважните за нея мик­роелементи, възстановяват водния баланс. Съществуват и тясно специализирани видове мезотерапия:
ю Мезопилинг – повърхностно (недълбоко) въвеждане на мезококтейли, съдържащи вещества, способни да изсветлят кожата, да намалят пигментацията, да освежат тена. За разлика от другите видове пилинг, мезопилингът може да се прави през цялата година.
ю Мезолифт – вътрешнодермални (сравнително дълбоки) инжекции с препарати, които стягат лицето и активизират производството на еластин и колаген в кожата. Тук е мястото да споменем и новото приложение на калциевия хидроксилапатит – филъра Radiesse. Силно разреден и поставен като мезотерапия в кожата на шията и деколтето, той стимулира много мощно производството на колаген в тези трудни за повлияване зони.

Кога не бива да се инжектирате?
– По време на изострянето на всяко хронично заболяване (не само кожно).
– Докато очаквате наследник и кърмите.
– При възпаление в зоната на убождането.
– Ако имате автоимунно заболяване.
– Ако сте алергични дори към една-единствена от съставките на препарата.

МИОРЕЛАКСАЦИЯ:
(работа върху мускулите)
Словосъчетанието „инжекции на красотата” обикновено се асоциира с думата „ботокс”, с която обаче се обозначава не самата процедура, а препаратът-миорелаксант. Става въпрос за ботулотоксина – вещество, блокиращо нервните импулси към мускулите, в резултат от което кожата са изглажда. Ботоксът се използва за борба с дълбоките бръчки върху челото, между веждите и бръчките тип „пачи крак” край очите. Той може да бъде поставен и в средната и в долната трета на лицето и шията, но само като помощник на филърите, защото там мускулите са функционални, т.е. участват в различни процеси – говор, дъвчене, и не бива да бъдат блокирани напълно.
Споровете за целесъобразността на миорелаксиращата грижа се водят отдавна. От една страна, всичко изглежда нормално: невротоксинът е щателно пречистен и съединен с определени белтъчини, което го прави максимално безопасен – сертифицираните препарати не водят до привикване и действат от два до осем месеца. В същото време, ако ботоксът не се поставя от добър професионалист, често се стига до нежелани странични ефекти или до неестетичен вид на лицето.

БИОРЕВИТАЛИЗАЦИЯ:
(при повяхнала кожа)
От три-четири години насам „оживяването” на уморената, повяхнала или дехидратирана кожа е сред най-широко прилаганите процедури. Става въпрос за вид мезотерапия, сведена до подкожно инжектиране на готов продукт, съдържащ специална неомрежена хиалуронова киселина, чиято главна цел е да задържи молекулите вода (а не да изпълнява ролята на пълнител, както стоят нещата при контурната пластика). Работата е там, че една молекула хиалурон привлича пет молекули вода, благодарение на което водният баланс в кожата се нормализира бързо и тя сякаш започва да сияе отвътре.
Основни показания за „съживяващите” инжекции на красотата са обезводняването, неравностите по кожата, бръчките около очите и между веждите, тъмните сенки под очите, безжизненият тен, разширените пори.

Какво става?
Инжекциите се правят на дълбочина 2 – 3 – 4 милиметра или повече, със спринцовка или със специален мезотерапевтичен пистолет. Съществуват няколко техники:
1. „Напаж” – множество повърхностни „одрасквания”, без да се прониква в дълбочина, като продуктът остава на малки капки върху кожата, попивайки сам в нея. Техниката е подходяща за пациенти с нисък праг на поносимост към болката.
2. Мезотерапия с пистолет – серия убождания със специален уред, който дозира точно продукта и дълбочината на инжек­тиране, но изисква по-големи количества и има по-голяма вероятност от появата на хематоми (синини).
3. Мезоинфилтрация – ръчно инжектиране със спринцовка и игла на различна дълбочина според вида продукт и на много места в дермата на кожата на лицето, шията, деколтето, ръцете, тялото, капилициума или върху ограничени участъци при наличие на белези от акне, келоиди или локални мастни натрупвания.
4. Апаратна мезотерапия – при тази процедура няма нарушаване на целостта на кожата. Коктейлите или готовите продукти се вкарват с помощта на ултразвук или магнитофореза.
Броят на процедурите зависи от проблема. Най-често се правят четири сеанса един път седмично с последващи поддържащи серии веднъж месечно. Помнете обаче, че индивидуалният подход работи най-добре.

Цифри и факти
1,3% от пациентките съобщават за болезнени усещания в мястото на инжектиране;
6% от жените се страхуват от появата на синини и кръвоизливи;
1% се оплакват от алергични реакции след въвеждане на препарата;
0,14% информират за отичане или отпускане на клепачите;
2% страдат от главоболие или раздвояване на зрението след процедурата.

ОЗОНОТЕРАПИЯ: глътка свеж въздух
По време на процедурата в кожата се вкарва смес от озон и кислород, която снабдява клетките с кислород и така отключва интензивния процес на подмладяване на тъканите, ускорявайки синтеза на колаген и обновяването на клетките. Озонотерапията се препоръчва два пъти годишно – в курсове от два до седем сеанса, и обикновено се назначава при бръчици по цялото лице, отоци или торбички под очите. Дава резултат и при отпускане на овала, посърнал тен, акне, розацея. Минусът на подобни инжекции на красотата е в не много бързия и не толкова впечатляващ ефект, както след мезотерапия например. Затова пък вкарването на озон е единственият инжекционен метод, който влияе благотворно не само на кожата, но и на целия организъм, понеже укрепва имунитета (дори ако се обработва само лицето). Няма сериозни противопоказания, не натоварва бъбреците, черния дроб и жлъчката, не води до привикване, крайно рядко предизвиква алергични реакции.

Още статии: