МЦ Дерма София - ул."Бяло поле"№3, Бизнес Център Комфорт - ет. 2

Лихен – Lichen planus

Лихен планус е хронично-рецидивирщо заболяване, засягащо кожата и видимите лигавици (лигавицата в устната кухина, заедно с езика и лигавицата на половите органи). Притежава характерен изглед, а сърбежът е често наблюдаван симптом.

Кой боледува от lichen planus?

Lichen planus може да се прояви във всяка възраст, но най-характерна е изявата след 40 годишна възраст. Рядко се наблюдава при деца под 5 годишна възраст.

Източник: DermNetNZ
Източник: DermNetNZ

Кои са причините за поява на lichen planus? Заразно ли е?

Lichen planus не е заразно кожно заболяване. Факторите предизвикващи lichen planus не са докрай изяснени и все още се проучват, но съществуват теории, предполагащи връзка с други заболявания и възможни рискови фактори.

  • Неврогенна теория – след преживян силен психо-емоционален стрес.
  • Генетична теория – приблизително 10% от случаите имат фамилна обремененост
  • Инфекциозна теория – установена е зависимост между Lichen planus и HCV (хепатит В вирус)
  • Роля на различни медикаменти и химични вещества от околната среда
  • Асоциации на lichen planus със: захарен диабет, нарушения нарушения в липдната обмяна, чернодробни заболявания (хроничен активен хепатит, HCV-инфекция), улцерозен колит, миастения гравис, витилиго, алопеция. и др.

Как изглежда lichen planus?

Източник: DermNetNZ

Кожни измениения са типични розовo-червени папули и плаки. Те са с неправилни очертания и плоска, стъкловидно-блестяща повърхност, върху която се наблюдават характерните за lichen planus, сребристи, бяло-седефени ивици, наречени-стрии на Wickham.

Новопоявилите се кожни изменения са с розово-бял изглед, а с времето могат да придобият по-тъмен, лилав цвят. Персистиращите с месеци кожни изменения могат да изглеждат задебелени и тъмно червено оцветени.

Локализация

Източник: DermNetNZ
Източник: DermNetNZ

Измененията се локализират по:

♦ горни крайници-предната страна на китките, предмишниците
♦ долните крайници над глезена
♦ трункуса – корема, лумбалната област
♦ лигавицата на устната кухиха, гениталната лигавица, подбедриците, дланите и ходилата, ноктите
♦ лицето и шията се обхващат само при остро възникналите и генерализираните форми

Протичане

Заболяването е хронично, развива се на тласъци и продължава от няколко месеца до няколко години. Средната продъжителност е от 6 месеца до 2 години.

При някои пациенти настъпва спонтанна ремися след няколко месеца, докато при други заполяването персистира с години. Сърбеж се наблюдава при 80% от пациентите. Остро протичащите форми се характеризират с еритродермия.

Диагноза

 

 

 

 

 

 

Още статии: