МЦ Дерма София - ул."Бяло поле"№3, Бизнес Център Комфорт - ет. 2

Инфекциозен еритем – Пета болест

Erythema infectiosum

Какво предсавлява Erythema infectiosum/пета болест?

Инфекциозният еритем е слабо заразно, леко протичащо заболяване, което се характеризира със симетричен еритем по бузите, последван от мрежовиден еритем по тялото и крайниците.

 

Кой боледува от пета болест? Заразно ли е?

Пета болест засяга най-често деца между 5 – 14 гогишна възраст, като засегнати също са кърмачетата, младите хора (по-често жени).

Заболяването се наблюдава по-често през пролетния и есенния период, като предизвиква ограничени епидемии, а отделни случаи се наблюдават целогодишно.

Инфекциозният еритем е вирусно заболяване и се предава от човек на човек по въздушно-капков път.

След преболедуване остава траен имунитет.

 

Каква е причината за заболяването?

Причинител на инфекциозния еритем е Parvovirus B19.

Основната мишена на вируса, в човешкото тяло, е рецептор, намиращ се по повърхността на червените кръвни клетки (еритроцити).  Хора, които по рождение нямат рецептор за свързване с вируса, не боледуват от пета болест и притежават естествена резистентност.

 

Как протича заболяването?

Инкубационе период    

Инкубационният период при инфекциозния еритем е между 13 и 18 дни. 

Продромален период – периодът преди разгръщането на болестта, характерни са неспецифични симптоми, които сигнализират за започващо заболяване.

Представен е от неспецифични грипоподобни симптоми, които са слабо изразени или липсващи при някои.

Сред тях са отпадналост, световъртеж, ниска температура, зачервено гърло, болки в ставите.

Еруптивен стадий

Еруптивният стадий се представя от появата на обрив или екзантем. Екзантемът е първата проява на заболявнето за повечето пациенти, протича в три преливащи се една в друга фази.

I-ва фаза: по двете бузи се появяват зачервени петна, които за няколко часа се сливат и се превръщат в топли, зачервени и надигнати, рязко завършващи в назо-лабиалните гънки. Петната се разполагат се симетрично и по двете бузи и им предват вид като на „зашлевени с шамар“. Единични зачервени  петна се наблюдават по брадичката и челото. Тези петна постепенно избледняват и претърпяват обратно развитие за 4-5 дни.

II-ра фаза: започва няколко дни по-късно, когато петната по бузите започнат да избледняват. Изразява се в появата на характерния за петата болест – мрежовиден еритем. Обривът обхваща трункуса, седалището, и външната страна на крайниците, отличава се по характерния си изглед като на рибарска мрежа. Много често обривът е придружен от сърбеж.

III-та (Рекурентна фаза): продължава от 1 до 3 седмици. В този период обривът избледнява, но при излагане на слънце, емоционални състояния, механично дразнене, които стимулират повторна поява,  може да се възвърне с различна интензивност за кратко време. В края на периода, обривът преминава окончателно, без десквамация, без белези и без хиперпигментации.

Заболяването протича леко, но е възможно да се появят хрема, кашлица, главоболие, безапетитие, повръщане, мускулни болки, ставни болки.

 

Диагноза?

Диагноза не представлява предизвикателство за опитния дерматолог.

Лечение? 

Инфекциозният еритем е самоограничаващо се заболяване и затова лечението е симптоматично (лечение само на симптомите ако има такива, например: сърбеж, температура и т.н.).

 

Още статии: