МЦ Дерма София - ул."Бяло поле"№3, Бизнес Център Комфорт - ет. 2

Бръчки около устата

Пушачески бръчки – Баркод

Динамичните бръчки около устата и най-вече на горната устна познати още като “пушачески бръчки” се дължат на съкращенията на muscle orbicularis oris.
Този мускул има форма на пръстен и неговите свивания водят до оформянето на радиерни бръчки насочени към контура на устните.
Като добавим и промените настъпващи в кожата с възрастта – намаляване на синтеза на колагена и хиалуроновата киселина, отпускане на еластичните влакна и загуба на мастна тъкан, към радиерните динамични бръчки се добавя и хлътване на кожата успоредно на контура на горната устна правещи стареенето на зоната все по-видимо.

Корекция на бръчки край устата – пушачески бръчки:

1. за запълване на леки, начални бръчки може да започнем с мезотерапия с хиалуронова киселина.
Обикновено 3 процедури с период от 1 месец между тях биха осигурили ефект с продължителност около година.

2. при средно дълбоки пушачески бръчки средство на избор са леките хиалуронови филъри съдържащи омрежена хиалуронова киселина.
Процедурата обикновено е едномоментна.
Преди процедурата ще бъдете намазани с локална упойка под формата на крем или ще бъде използвана стоматологична упойка за пълно обезболяване на зоната.

Ако бръчиците са къси и локализирани в близост до ръба на горната устна, лекото оформяне на контура на устната е напълно достатъчно за тяхната корекция.

Ако бръчиците са по-изразени, тогава филъра се поставя на малки точици по протежението на всяка бръчица или линеарно по дължината на бръчката.

Внимателното и прецизно поставяне и правилно избраният продукт ще ви предпазят от така неприятно изглеждащите подути горни устни.
Правилният продукт за тази зона е фиалуронов филър с ниска плътност с минимално свързване на вода и оток на тъканите.

   
Продължителността на ефекта на продуктите за тази зона обикновено е около 6 месеца, тъй като за да бъдат избегнати страничните ефекти омрежването на хиалуроновия филър е по-малко и съответно трайността му е по-кратка.
Ако бъде използван по-плътен филър за по-продължителен ефект, риска от подута горна устна е твърде голям.

3. За корекция на пушачески бръчки при правилен подбор на пациента може да се използва и ботокс.
Ботокса се поставя по ръба на горна устна най-често в 4 точки, а при нужда може да бъде поставен и в долна устна. Ефекта на ботокса се дължи на парализата на пръстеновидния орален мускул и заличаване на динамичните бръчки. Обикновено ефекта настъпва след 2 седмици и трае около 4 месеца.

Още статии: