МЦ Дерма София - ул."Бяло поле"№3, Бизнес Център Комфорт - ет. 2

Преди и след абитуриентския бал

Какво да правят абитуриентките (и какво да не правят), за да бъдат неотразими на първия бал в своя живот – това ни разкрива д-р Ася Данчева

Абитуриентския бал Д-р Ася Данчева– Д-р Данчева, кога трябва да започне подготовката за бала?
– Събитието, което младите момичета очакват с толкова голямо нетърпение и радост, изисква интелигентна подготовка, съобразена и с типичните проблеми на възрастта, и с индивидуалните особености на кожата и косата им. Разбира се, най-добре е да се започне три-четири месеца по-рано, а ако по една или друга причина моментът е изпуснат, има какво да се направи и през няколкото седмици преди бала. На първо място поставям грижите за тургора. За химически пилинг е късно, но ексфолиращите гелове с микрочастици ще освободят кожата от мъртвите клетки, ще є позволят да диша, ще освежат тена. Искам да наблегна и на фотозащитата – младите момичета трябва да са наясно, че няма нищо по-състаряващо и по-загрозяващо от силните слънчеви лъчи. Колкото до солариумите, те неслучайно са забранени до 18-годишна възраст в много страни по света. Още повече, че сега мечтаният загар се постига лесно с помощта на безопасни автобронзанти, в чийто състав влизат UVA и UVB филтри. Вече е късно и за фотоепилация, така че абитуриентките сигурно ще отидат на кола-маска. Нека направят това седмица преди бала, за да се избегне появата на обриви или възпаления.

– На каква козметика и на какви процедури за разхубавяване могат да се доверят 18-годишните?
– Препоръчвам им медицинската козметика, защото създава най-малко рискове от алергизиране. Момичетата ще запазят своя капитал „красота”, ако използват хидратиращи емулсии още от 16 години нататък и веднъж на две седмици правят парна баня – тя освобождава кожата от токсините, отваря порите и подготвя терена за механично почистване. Естествено не от самите тях, а от добър професионалист. Иначе като нищо ще се стигне до нараняване на епидермиса. Що се отнася до акнето, широко разпространеното мнение, че отшумява безпроблемно с възрастта, е погрешно. Не се ли вземат нужните мерки (ексфолиране, продукти за намаляване на мастната секреция, прием на медикаменти и др.) последствията ще бъдат сериозни. Говоря за неестетичните белези. За щастие спасение от тях има – новите лазери, химическите пилинги, мезотерапията с растежни фактори и прочее. Не мога да не спомена и последната новост – под­кожно инжектиране на RADIESSE. Процедурата има мощен стимулиращ производството на колаген ефект и изглажда белезите до 90%.

– Кои грешки допускат момичетата в грижите за красотата?
– Лягат да спят, без да почистят грима си (за целта е най-добре да използват мицеларна вода). Освен това прекаляват със стайлинг продуктите за коса, сешоарите, машите, честото миене. В резултат много често се стига до себореен дерматит (пърхот), изискващ сериозна и продължителна терапия с медицински шампоани. Те обаче трябва да се редуват с неутрални или да се сменят през няколко месеца, за да не привикне скалпът към тях.

Още статии: