МЦ Дерма София - ул."Бяло поле"№3, Бизнес Център Комфорт - ет. 2

Красотата има много измерения

Д-р Ася Данчева – Интервю за списание Коса септември 2017

– Д-р Данчева, какво е най-голямото предизвикателство пред един дерматолог, чието призвание е да разхубавява пациентите и пациентките си, да лекува кожата им и съответно да повишава тяхното качество на живот?
– Най-голямото предизвикателство, което винаги е седяло пред мен, е умението да виждам хората като цяло – не само като механичен сбор от очи, уста, бръчки и прочее. Старая се да усетя човека първо като личност, като излъчване и чак тогава пристъпвам към терапия на неговите конкретни кожни заболявания, много от които имат психосоматичен характер. Същото важи и за желанието на пациентите да заличат следите, оставени от годините, тоест да се подмладят: с ботокс, филъри, плазмолифтинг, лазер и прочее.

– Излиза, че имаме реален шанс в битката с напредването на възрастта?
– Красотата и съответно младостта са проекция на нашата хигиена на живот, на наследствеността и – може би най-важното, на вътрешната ни удовлетвореност. Постигнем ли я, задачата на дерматолога става по-лесна.

– А какви са най-сериозните грешки, допускани в грижите за красотата?
– Много жени просто прекаляват с тях, тоест не знаят кога да си кажат: „Спри!“. Разбира се, аз и моите колеги познаваме добре феномена, наречен „пристрастяване“ – към процедури, към хирургични интервенции. И задачата ни в подобни случаи е да бъдем добри психолози и да помогнем на своите пациенти да осъзнаят, че ако се разкрасяват само заради другите, а не заради себе си, животът им няма да стане по-щастлив, самооценката им няма да се повиши.

– Към кои процедури трябва да прибягват жените през различните десетилетия?
– На двайсет – да наблягат на хидратирането, на продуктите със слънцезащитен фактор и евентуално на леката мезотерапия с витамини и минерали. На 30 в борбата с остаряването се включват ботулинов токсин (особено при по-активна мимика), по-концентрирана хиалуронова киселина, вземат се и адекватни мерки при хиперпигментация. На четирийсет към ботокса и хиалуроновата киселина се добавят апаратни методи, радиочестоти, лазерна терапия. На петдесет може да се помисли за пластична операция, да се продължи с ботокса и хиалурона, който вече се смята едва ли не за профилактично, а не за естетично средство.

– Вашите съвети за преходния сезон от лятото към есента?
– Сега вече няма табу над нито една от разкрасяващите процедури, но трябва да сме наясно, че битката с вредите, нанесени ни от неразумното излагане на слънце през юни, юли и август – пигментни петна, бръчки, дехидратирана кожа, не търпи отлагане. Затова препоръчвам мезотерапия, плазмолифтинг, неоперативен лифтинг с Doublo-S, лазерни процедури, хиалуронови филъри и филъри с калциев хидроксилапатит (Radiesse), лек пилинг.

Още статии: