fbpx

МЦ Дерма София - ул."Бяло поле"№3, Бизнес Център Комфорт - ет. 2

Ботокс при изпотяване на длани

Животът с непрекъснато потни и лепкави ръце пречи на един от най-милите приятелски жестове – ръкостискането, пречи и на много други ежедневни дейности.

Палмарната хиперхидроза засяга до 3% от населението и оказва значително влияние върху качеството на живот. Симптомите обикновено са двустранни.

Ръцете са студени, влажни, лепкави, побелели или бледо розови. Епизодите на изпотяване имат рязко начало, свързано или не с емоционални, стресови събития и се проявява по-интензивно върху дланите и пръстите и по-малко интензивно на обратната част на ръцете.

Кога започва палмарната хиперхидроза:

Палмарна хиперхидроза може да започне в детска възраст, но най-често през юношеството – възрастта на хормонално и сексуално съзряване. Подобрението след четвъртото десетилетие на живота е често срещано, а случаите, които продължават след петото десетилетие от живота са редки.

Потни жлези:

Човешкото тяло има около 4 милиона потни жлези, от които 75% са екринни. Еккринните потни жлези са епидермални придатъци, инервирани от холинергични влакна на симпатиковата нервна система, чиято основна функция е да произвеждат пот, който няма мирис, безцветен и е отговорен за регулирането на телесната температура.

Те присъстват в цялата телесна повърхност, предимно в палмарната – ръцете, плантарна – стъпалата, аксиларна – подмишниците и краниофациална области – лице и скалп.

Апокринните потни жлези са ограничени до аксиларните и урогениталните области. Наричат ​​се още ароматни жлези и не участват в локализирана хиперхидроза, а нейното активиране се регулира от хормонални процеси.

Различни стимули, като физическа активност, гореща среда, тревожност и стрес, активират хипоталамуса, който чрез симпатикова стимулация води до освобождаване на ацетилхолин в синапса, увеличавайки продукцията на потните жлези.

Как се поставя диагнозата аксиларна хиперхидроза:

Основните диагностични критерии включват – видима пот, с продължителност най-малко шест месеца, без видима причина и с най-малко две от следните характеристики:

  • – Двустранна и симетрична пот

  • – Честота: поне един епизод на седмица

  • – Нарушение на ежедневните дейности

  • – Възраст на началото <25 години

  • – Наличие на фамилна история

  • – Липса на пот по време на сън

Ролята на ботулиновия токсин при хиперхидроза:

Ботулинов токсин: блокира отделянето на ацетилхолин в синапса, което води до прекъсване на импулса към  потната жлеза. Повлияването на симптомите се поддържа около 6 месеца.

Как се извършва процедурата:

Йоден тест – извършва се преди процедурата за определяне на зоната на най-голямо изпотяване:

Дланите трябва да бъдат предварително избръснати. Йоден разтвор се нанася върху всяка длан и се оставя да изсъхне напълно. Дланите се поръсват с нишесте до покриване на цялата зона, а излишното се отстранява. Оставя се да постои 10 мин. Зоната на най-интензивно изпотяване се оцветява в синьо-черно-лилав цвят. С молив за кожа тази зона се очертава.

Третиране с ботулинов токсин против изпотяване:

Ботулиновият токсин се разрежда както следва: 100 единици Botox в 4.0-мл 0.9% физиологичен разтвор. Площта на третиране се дезинфектира и се отбелязват точките на въвеждане на ботокса. Инжекциите се поставят интрадермално /подкожно/ на разстояни 1-2 см една от друга с много тънка игла спринцовка като обичайната доза е 2.5 единици на точка или приблизателно 20 убождания на длан в рамките на зоната на изпотяване.

Препоръчителната доза е 50 единици на длан.

Инжектирането на ботулиновият токсин в дермата на засегнатата зона води до блокиране на ацетилхолиновото освобождаване, което намалява продукцията на потните жлези и редуцира хиперхидрозата. Ефекта настъпва 1 – 2 седмици след поставянето и трае 6 – 8 месеца и повече.

Ботокс за хиперхидроза може да бъде поставен и в следните други зони:
♦ Подмишници
♦ Ходила
♦ Ингвинални гънки

Какво трябва да знаете преди и след процедура с Ботулинов токсин за прекомерно изпотяване – хиперхидроза:

Преди процедура:
♦ Две седмици преди процедура избягвайте употреба на аспирин, продукти съдържащи витамин Е, масло от вечерна иглика (Primula vulgaris), гинко билоба (Ginkgo biloba), чесън, вратига (Feverfew) и жен-шен. Всички те водят до намаляване на кръвосъсирването и повишават риска от хематоми.
♦ Избягвайте Ibuprofen и алкохол 2 дни преди процедурата.
♦ Не употребявайте в зоната, която ще се третира антиперспиранти 24 часа преди инжектирането.

След процедура:
♦ Вие може да имате временно оцветяване на третираната зона от йодният тест, който се прави преди процедурата за определяне на площта с прекомерно изпотяване. Това оцветяване ще изчезне в следващите дни след няколко измивания.
♦ Не масажирайте третираните зони в деня след процедурата.
♦ Избягвайте досег с топлина на третираните зони в деня на процедурата.
♦ В деня на процедурата избягвайте активности, които причиняват зачервяване – гореща баня, сауна, фитнес и спорт, употреба на алкохол.
♦ Внимателно може да поставяте студени компреси или лед върху третираните зони за 15 минути на всеки 2-3 часа, за да намалите дискомфорта, отока и хематомите, ако има такива до няколко дни след процедурата.
♦ Ако има отоци и хематоми е удачна употребата на Arnica montana локално и/или през устата.
♦ Ефекта от ботулиновият токсин по литературни данни започва 1 – 2 седмици след инжектирането и трае 6 – 8 месеца.
♦ 2 седмици след процедурата посетете Вашия лекар за оценка на ефекта и за корекции, ако се налагат такива.

Още статии: